بازار

بررسی کاربردهای ورق گالوانیزه در صنایع مختلف

ورق گالوانیزه یکی از تولیدات کارخانه‌های فولاد و محصولات فلزی است. از آنجا که آلیاژ‌های فولادی در برابر رطوبت و اکسیژن مقاومت زیادی ندارند و خیلی زود اکسید و زنگ زده می‌شوند، از یک روکش برای ورق‌های فلزی استفاده می‌شود. این پوشش می‌تواند از نفوذ رطوبت به داخل فلز جلوگیری کرده و طول عمر ورق را افزایش دهد. ورق‌های گالوانیزه کاربردهای متعددی دارند که در ادامه به آن می‌پردازیم.

ورق گالوانیزه چیست؟

به طور کلی ورق‌های فولادی کاربرد زیادی در ساخت و ساز، صنایع کشتی‌سازی، خودروسازی، حتی تصفیه خانه ها و لوازم خانگی دارند. از آنجایی که این ورق نمی‌تواند در مقابل رطوبت مقاومت کند، نیاز به استفاده از پوشش محافظ دارد. برای تولید این ورق‌های فولادی از روکش روی استفاده می‌شود که در برابر رطوبت مقاوم است و به هیچ عنوان زنگ زده نمی‌شود. البته تا زمانی که روکش آن از بین نرفته باشد.

اکسید شدن یا زنگ زدگی مشکلی است که در همه محصولات فولادی ایجاد می‌شود. با گذشت زمان، اکسیژن و رطوبت در سطح فلز یک سطح جدید روی ورق ایجاد می‌کند که به آن اکسید شدن می‌گویند. هر چقدر زمان بگذرد این لایه ضخامت بیشتری پیدا می‌کند. به طوری که در نهایت در ورق فولادی روزنه و سوراخ ایجاد می‌شود.

ویژگی‌های ورق فولادی گالوانیزه

این محصول کاربردهای متعددی در صنایع مختلف دارد. دلیل آن ویژگی‌ها و مزیت‌هایی است که ورق‌های روکش‌دار گالوانیزه دارند. از جمله ویژگی‌های این ورق می‌توان به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تا حد زیادی در کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری ورق و محصولاتی که از آن تهیه می‌شود، تاثیر دارد.
  • مقاومت محصولات را افزایش می‌دهد.
  • جوشکاری ورق‌های فولادی گالوانیزه به راحتی انجام می‌شود.
  • این محصولات را می‌توانید به راحتی شکل و حالت داد. زیرا انعطاف‌پذیری بالایی دارند.
  • ظاهر برق و باکیفیت ورق گالوانیزه استفاده از آن را ساده و بدون نیاز به رنگ می‌کند.

آشنایی با کاربرد ورق های گالوانیزه

حالا که با ویژگی‌های این محصول فولادی آشنا شدید، خوب است کاربردهای آن را نیز بدانید. از جمله کاربردهای این محصول می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کاربرد ورق گالوانیزه در لوازم خانگی

در حال حاضر اغلب وسایل خانگی مثل یخچال، ماشین لباسشویی، ظرفشویی، کولر و … که به بدنه مقاوم نیاز دارند، با استفاده از ورق‌های گالوانیزه تهیه می‌شوند. این وسایل باید در آشپزخانه قرار بگیرند که در تماس با آب و رطوبت هستند. بنابراین استفاده از یک ورق با روکش لعابی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت در آن‌ها ضرورت دارد.

در واقع هر محصولی که با ورق فولادی گالوانیزه تهیه می‌شود، مقاومت بیشتری دارد.

استفاده برای صنایع برق و الکتریک

یکی دیگر از کاربردهای ورق گالوانیزه برای تولید سیم‌کشی‌ها و تولید قطعات پوششی است.

استفاده در تجهیزات ترافیکی

برای تولید گارد ریل‌های موجود در طرح‌ های ترافیکی از این ورق فولادی استفاده می‌کنند.

استفاده برای ساخت تابلوهای تبلیغاتی

تا به حال به بیلبوردها و تابلوهای بزرگی در سطح شهر گذاشته می‌شود، توجه کرده‌اید؟ برای ساخت چنین وسایلی از ورق‌های فولادی استفاده می‌کنند. از آنجا که تابلو‌های تبلیغاتی و بیلبوردها در معرض رطوبت (باران و برق) قرار دارند، بهترین کار استفاده از ورق گالوانیزه برای ساخت این محصولات است.

ساخت سیلوهای گالوانیزه

سیلو به انباری گفته می‌شود که برای ذخیره مواد غذایی انسانی و حیوانی (گندم، جو، آرد و …) استفاده می‌شود. سیلوها به دو شکل بتنی و فلزی ساخته می‌شود. بهترین نوع سیلوی فلزی از جنس ورق گالوانیزه است. این محصول با روش رول فرمینگ شکل داده می‌شود تا بتوان آن را در سیلو استفاده کرد.

استفاده برای صنعت خودروسازی

یک کاربرد ورق گالوانیزه در خودروسازی است. به این شکل که از آن برای قسمت بدنه خودروها استفاده می‌شود. در قسمت سقف خودروها هم از این ورق‌ها استفاده می‌کنند. ورق‌های فلزی گالوانیزه که در صنعت خودروسازی استفاده می‌شوند، حالت کششی و فوق کششی دارند تا بتوان آن‌ها را به هر شکلی که نیاز است، درآورد. به هر حال طراحی خودروهای مختلف با هم تفاوت دارد که باید ورق به همان شکل طراح درآید.

از دلایل استفاده از این محصول فلزی در بدنه خودرو، مقاومت در برابر مواد خورنده قلیایی و اسیدی است. از سوی دیگر این ورق‌ها قابلیت رنگ‌پذیری هم دارند و در زیباتر شدن ظاهر خودرو تاثیرگذارند.

کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری از جمله مزیت‌های استفاده از ورق گالوانیزه در صنعت خودروسازی است. به طوری که در مقایسه با ورق‌های بدون پوشش مقاومت بیشتری دارند. از سوی دیگر نسبت به موادی چون پلاستیک فشرده و یا آلومینیوم هم مقاوم‌تر است. انعطاف‌پذیری بالا، تعادل‌پذیری و ایجاد تناسب وزن در خودرو، هزینه کمتر و دوام بالا دلایل دیگر استفاده گسترده از ورق‌های گالوانیزه در این صنعت است.

کاربرد ورق گالوانیزه در صنعت ساختمان‌سازی

یک کاربرد ورق گالوانیزه در ساخت و ساز است. به طوری که در ساختمان سازی استفاده زیادی از این محصول می‌شود. در گذشته تصور این بود فقط تیرآهن، قوطی و نبشی یا ناودانی بیشترین کاربرد را برای ساخت و ساز دارد. اما هر چه به پیش می‌رویم، استفاده از محصولات فولادی در این صنعت افزایش می‌یابد.

حالا دیگر برای ساخت سقف‌های ساختمان از روش شیروانی استفاده می‌کنند. این نوع سقف هم به ورق فولادی نیاز دارد. از آنجا که سقف یکی از قسمت‌هایی است که بیشترین ارتباط را با رطوبت دارد، استفاده از ورق‌های گالوانیزه روکش‌دار ضروری است.

البته کاربرد ورق‌های فولادی گالوانیز برای ساختمان‌سازی به همین جا ختم نمی‌شود. بلکه در ساخت انواع کانال در ساختمان نیز کاربرد دارد. به طوری که از آن برای ساخت محصولات زیر که نهایتا برای ساختمان استفاده می‌شوند، استفاده می‌کنند:

  • عرشه فولادی
  • فن‌کوئل
  • هواساز
  • شومینه
  • لوله بخاری
  • دودکش موتورخانه
  • انواع کولرآبی و گازی
  • سیستم شوتینگ زباله
کاربرد ورق گالوانیزه در صنعت ساختمان‌سازی

ورق‌های گالوانیزه چطور تولید می‌شوند؟

برای تولید این محصول ابتدا ورق‌های فولادی را به روش نورد گرم تولید می‌کنند. به این معنا که اسلب آهن را در کوره‌هایی با حرارت بالا (900 درجه سانتیگراد) می‌برند تا کامل مذاب شود. سپس این ماده مذاب را در قالب می‌ریزند. در مرحله بعدی روی آن دستگاه غلتک را می‌برند تا ورق فولادی گرم به ضخامت کافی برسد.

در مرحله بعد دوباره ورق را گرم می‌کنند و در همین زمان یک پوشش محافظ داغ را روی آن می‌ریزند. این پوشش باعث بالا رفتن پایداری و دوام سازه فولادی می‌شود.

پوشش روی که برای فرایند گالوانیزه کردن ورق فولادی استفاده می‌کنند، دارای  چسبندگی بالایی است که بلافاصله روی سطح ورق می‌نشیند و کندن آن بعد از سفت شدن، کار راحتی نیست. از سوی دیگر این پوشش مقاومت بسیار زیادی در برابر سایش دارد.

ویژگی‌ها و مزیت‌های فولاد گالوانیزه

پوششی که برای تولید این محصول فلزی استفاده می‌شود، در برابر رطوبت و هوا مقاومت زیادی دارد. بنابراین مثل یک لایه محافظ سطح ورق را به طور کامل می‌پوشاند. به طوری که یک ورق با این پوشش بتواند برای مدت 70 سال بدون تعمیر نگهداری عمر کند.

به دلیل این ویژگی ورق‌های فلزی گالوانیزه می‌توان از آن‌ها به جای فولاد ضد زنگ استیل استفاده کرد. قطعا می‌دانید استیل یکی از گرانترین فلزات است که در مقابل رطوبت مقاومت بالایی دارد. اما ورق گالوانیزه هم که ضد زنگ شناخته شده، ارزانتر از استیل است. از سوی دیگر فلز آلومینیوم هم از جمله محصولات ضدزنگ محسوب می‌شود. اما چون سبک است و مقاومت زیادی در برابر ضربه ندارد، برای ساخت بدنه خودرو یا لوازم خانگی مناسب نیست.

از دیگر مزیت‌های ورق گالوانیزه می‌توان به موارد زیر اشاره کنیم:

بازرسی آسان

سازه‌های فولادی باید بعد از مدتی مورد بررسی قرار بگیرند. حتی در مورد بدنه خودرو هم در معاینه فنی ممکن است این اقدام انجام شود. برای سایر ورق‌ها بازرسی کردن کار ساده‌ای نیست و به چشم مسلح با ذره‌بین نیاز دارد. اما وقتی از ورق گالوانیزه صحبت می‌کنیم یعنی قادر هستید بدون استفاده از هیچ وسیله دیگری وجود مشکل، خوردگی یا ایجاد روزنه در آن را مشاهده کنید.

زیرا قسمت روی (نقره‌ای) کنده شده و قسمت سیاه رنگ ورق مشخص می‌شود. به طوری که می‌توانید آن را سریع مشاهده کرده و تعمیر کنید.

سختی و مقاومت در برابر ضربه

یکی دیگر از دلایل استفاده از ورق گالوانیزه در صنعت ساخت و ساز و یا حتی در خودروسازی به مقاومت بالای این محصول مربوط می‌شود. در خودروسازی این موضوع اهمیت بیشتری دارد. زیرا به طور مستقیم با جان ساکنین خودرو ارتباط دارد و اگر بدنه ماشین ضعیف باشد، ممکن است باعث بروز اتفاقات ناگوار شود.

سادگی در تمیزکردن

یکی دیگر از مزیت‌های استفاده از ورق گالوانیزه، تمیز کردن ساده آن است. شما می‌توانید با آب قلیایی این محصول را به سادگی تمیز کنید. فقط کافی یک ماده قلیایی را روی سطح ورق اسپری کرده و بعد با پارچه نرم روی آن بکشید. بعد شاهد درخشش و زیبایی ورق فولادی گالوانیزه خواهید بود.

سادگی در تمیزکردن

موارد استفاده از ورق گالوانیزه

یک ورق فلزی گالوانیزه مزیت‌های بی‌شماری دارد که استفاده متعدد آن را در صنایع مختلف ممکن کرده است. عمر مفید این ورق‌ها تا 30 سال است و اگر از آن درست مراقبت شود حتی تا 70 سال هم دوام دارد. با رنگ کردن این ورق می‌توان از ایجاد روزنه یا پوسیدگی در آن جلوگیری کرد.

امیدواریم این مطلب توانسته باشد به سوالات ذهنی شما پاسخ درست داده باشد.

دکمه بازگشت به بالا