گداخت هستهای وارد «عصر جدید» میشود
فیزیکدانان این پیشرفت را که دانشمندان آزمایشگاه ملی لاورنس لیورمور تاکنون سه بار دیگر آن را تکرار کردهاند، «لحظهای تاریخی» نامیدند.
این آزمایشگاه برای پرتاب ۱۹۲ پرتو لیزر به یک گلوله منجمد ایزوتوپ که درون کپسول الماسی معلق در یک استوانه طلا قرار داشت، از تاسیسات ملی گداخت (انآیاف) بهره گرفت.
واکنش حاصل تکرار همان فرایندهای طبیعی موجود درون خورشید بود و به افزایش بیسابقه ۸۹ درصدی انرژی منجر شد. با این انرژی فقط میتوان یک کتری را به جوش آورد، اما به گفته نشریه علمی نیچر، توسعه و بهبود کارایی این اثبات مفهوم میتواند نویدبخش «عصر جدید» انرژی است.
ریچارد تاون، فیزیکدان و سرپرست برنامه علمی گداخت محصورشده اینرسی آزمایشگاه ملی لاورنس لیورمور، به این نشریه گفت:«خیلی خوشحالم. فکر میکنم همه باید به این دستاورد افتخار کنیم.»
گداخت هستهای پیشتر در سال جاری در دستور کار نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل (کاپ ۲۸) قرار گرفت و دولتها توافق کردند به تلاش برای این توسعه این فناوری سرعت بدهند.
جان کری، فرستاده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور تغییرات اقلیمی، به نشست سران در دبی گفت: «روزبهروز به واقعیت مبتنی بر گداخت نزدیکتر میشویم و در همین حال، بله، چالشهای علمی و مهندسی مهمی هم وجود دارد.»
«برای هدایت این امر، تفکر دقیق و سیاستگذاری فکرشده بسیار مهم است.»
به گفته انجمن صنعت گداخت، چین، ژاپن، روسیه و اتحادیه اروپا نیز در زمینه پژوهشهای گداخت هستهای سرمایهگذاری سنگینی انجام دادهاند و تا امروز بیش از شش میلیارد دلار سرمایهگذاری کردهاند.
مایکروسافت، شرکت بزرگ فناوری آمریکایی، از جمله مراکزی است که روی این فناوری سرمایهگذاری کرده است و پیشتر در سال جاری، اولین توافق از این نوع در سطح جهانی را اعلام کرد.
هیچ آزمایشگاه دیگری به نتیجهای مشابه آزمایش موفقیتآمیز الالانال نرسیده است. هرچند پیشتر در ماه جاری طی طرحی مشترک بین اتحادیه اروپا و ژاپن، یک راکتور گداخت هستهای ششطبقه افتتاح شد.
راکتور جیتیــ۶۰ اسای (JT-60SA) در استان ایباراکی ژاپن تلاش میکند ظرف ماههای آینده، گداخت هستهای ایجاد کند و اکنون یک راکتور بزرگتر نیز در فرانسه در دست ساخت است.
این مطلب از سایت ایتنا گردآوری شده است.
منبع: ایتنا