هشدار متخصصان درباره همهگیری مرموز سرطان
بسیاری از این افراد اندامی متناسب دارند و در ظاهر سالم به نظر میرسند؛ آنچه دانشمندان را برای پی بردن به علت زیاد شدن سرطان در جوانان با مشکل روبرو کرده است.
بر اساس تحقیقی که بر پایه بررسی دادههای ایرلند شمالی بین سالهای ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۹ انجام شد، نرخ ابتلا به سرطانهای زودرس تا ۲۰.۵ درصد افزایش یافته که معادل هفت هزار مورد ابتلای بیشتر در سراسر بریتانیا است. اینها سرطانهاییاند که اغلب به «سرطانهای شکمی» معروفاند.
البته کیت میدلتون فاش نکرد به چه سرطانی مبتلا شده است، اما طبق بیانیه او در روز جمعه، ابتلای او به سرطان پس از جراحی در ناحیه شکم در ماه ژانویه مشخص شد.
پروفسور اندرو بگز، متخصص جراحی روده بزرگ، میگوید: «وقتی ۲۰ سال پیش کارم را به عنوان جراح سرطان شروع کردم، بهندرت بیمار جوان داشتم، اما حالا مرتب این افراد را میبینم.»
او میگوید: «این افراد هنگامی که مراجعه میکنند و از تشخیص مطلع میشوند، شوکه میشوند، چون اغلب هیچ علامتی ندارند و به دلیل سنشان به سرطان فکر نمیکنند. در این سن، این موضوعی سرگردانکننده و بسیار سنگین و دشوار است، بهخصوص که بسیاری از آنها کودک خردسال دارند. انگار ناگهان یک اتوبوس به آنها زده است.»
بسیاری از دانشمندان درباره علت این روند سردرگماند، با این حال اجماع نظر دارند که بعید است به یک عامل محدود شود.
به باور برخی دانشمندان، دلیل آن ممکن است تا حدی ژنتیکی باشد. از هر ۱۰۰ نفر، تقریبا یک نفر حامل ژن بیآرسیای (BRCA) است که باعث سرطان پستان و تخمدان میشود؛ ژنی که به لطف آنجلینا جولی معروف شد. در همین حال، تقریبا یک نفر از هر ۳۵۰ نفر به سندرم لینچ (Lynch syndrome) مبتلا است که عامل ارثی در ابتلا به سرطان روده، رحم، تخمدان و لوزالمعده محسوب میشود.
افزایش نرخ نجاتیافتگان در میان افراد دارای این ژنها به این معنی است که احتمالا این ژن در تعداد بیشتری از افراد وجود خواهد داشت.
محققان برای توضیح این روند ابتلا، بررسی تغییرات احتمالی در میکروبیوم روده را هم آغاز کردهاند. ترکیب باکتریهای روده که تحت تاثیر رژیم غذایی یا سایر عوامل محیطی است، میتواند بر میزان التهاب تاثیرگذار باشد که این التهاب به نوبه خود خطر سرطان را افزایش میدهد. با این حال، علیرغم اشتیاق روبهرشد دانشمندان، دشواری انجام دادن مطالعات طولانیمدت برای کشف رابطه علت و معلولی بین آنچه مردم میخورند و خطر ابتلا به این بیماری، از موانع این تحقیقات به شمار میرود.
از طرفی، افزایش آگاهی عمومی درباره سرطان و تمایل افراد به بررسی علائم این بیماری نیز احتمالا در افزایش تعداد موارد تشخیص دادهشده نقش داشته است.
به گفته متخصصان در حال حاضر در میان افراد زیر ۵۰ سال نوعی همهگیری سرطان به راه افتاده که علت آن ناشناخته است و افراد بیشتری به سرطانهای اندامهای ناحیه شکم مبتلا میشوند.
این مطلب از سایت ایتنا گردآوری شده است.
منبع: ایتنا