فناوری های نوین

محققان ایرانی ۲ «داروی نوترکیب» سرطان و بیماری‌ خودایمن ساختند



فاطمه عسگریه یکی از محققان دانشگاه تهران در حوزه بیوتکنولوژی صنعت و محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار مهر، از طراحی و تولید ۲ داروی نوترکیب برای درمان بیماری های خودایمنی و درمان برخی سرطان ها مثل سرطان ریه، کبد و پوست با همکاری دکتر زهرا حاجی حسن استادیار دانشکدگان علوم و فناوری های میان رشته ای خبر داد و اظهار کرد: دارویی که مربوط به درمان بیماری سرطان است، تاییدیه فوری اف دی ای را گرفته است، این دارو یک مشابه خارجی دارد که در آن از «اینترلوکین ۲» استفاده شده است ولی ما از «اینترلوکین ۲۱» که عوارض جانبی کمتری دارد و همان فعالیت و تاثیر را می گذارد، استفاده کردیم.

عسگریه با اشاره به اینکه «اینترلوکین‌ها» جزو مواد شیمیایی هستند که برای تنظیم و تسریع فرایندهای که در بدن انسان قرار است اتفاق بیفتد، استفاده می شود، گفت: از اینترلوکین ۲۱ برای درمان بیماری سرطان و مهار کردن و کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود.

عضو پروژه ساخت داروی نوتوکیب سرطان افزود: تاثیر این مواد شیمیایی در دوزهای بالا، تقریبا برابر با تاثیر داروهای شیمی درمانی است و حتی اگر با داروی شیمی درمانی همراه شود، رژیم درمانی مناسبی برای درمان بیماری سرطان با عوارض کمتری و اختصاصیت بیشتر برای از بین بردن سلول های سرطانی خواهد بود.

وی در ادامه به طراحی و تولید داروی نوترکیب برای بیماری های خودایمنی اشاره کرد و گفت: «اینترلوکین ۲۲» اما فاکتوری است که در بیماری های خودایمنی افزایش پیدا می کند، این دارو طوری طراحی شده که می تواند به این فاکتور متصل و باعث مهار عملکرد آن شود و در نهایت باعث کاهش التهاب در بیماری های خودایمن مثل آرتریت روماتوئید، پسوریازیس و کرون خواهد شد.

این محقق دانشگاه تهران بیان کرد: پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که باعث رشد سریع سلول ها در پوست می‌شود و از علائم آن قرمزی، خارش و پوسته پوسته شدن پوست است. بیماری کرون نیز باعث التهاب در روده بزرگ و بیماری آرتریت روماتوئید منجر به التهاب در مفاصل می شود.

عسگریه ضمن بیان این مطلب که این داروها در مقیاس آزمایشگاهی تولید و تخلیص شده اند و فعالیت و ساختارشان مورد بررسی قرار گرفته است، گفت:هنوز وارد فاز بعدی نشده ایم اما امکان سنجی مقیاس تولید انجام شده و با چند شرکت دارویی نیز مصاحبه و بیزینس پلن خود را معرفی کرده ایم.

وی تاکید کرد که این پروژه در دنیا تقریبا نادر است و در ایران نیز از این و فقط از کیت های تشخیصی اینتلوکین استفاده می شود و در بخش دارویی کاری صورت نگرفته است.

این خبر را در ایران وب سازان مرجع وب و فناوری دنبال کنید

منبع:مهر

دکمه بازگشت به بالا