چاپ سهبعدی زانوی مصنوعی متناسب با ویژگیهای بیمار را تولید میکند
جراحی تعویض مفصل زانو، از رایجترین عملهای جراحی ارتوپدی است که طی آن، مفصل مصنوعی را جایگزین مفصل طبیعی و آسیبدیده زانو میکنند. این عمل هزینه بالایی دارد، اما اینک دانشمندان با استفاده از فناوری چاپ سهبعدی، ایمپلنت زانوی مصنوعی برای یک بیمار ساختهاند.
برخلاف روش سنتی که مفصل زانو عوض میشود، در این روش مفصل زانوی فرد در جای خود باقی میماند.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، دیوید تاربت که ۵۵ سال دارد، از نخستین کسانی است که این عضو کاشتنی را که «صفحه استئوتومی تیبیا بالا» (HTO) نامیده میشود، دریافت کرد.
او به بیبیسی گفت که اگرچه چند ماه درد داشت، تقریبا طولی نکشید که توانست سوار دوچرخه ثابت شود.
این صفحه سهبعدی «اچتیاو» را پژوهشگران پزشکی مرکز نوآوری درمانی دانشگاه بات و بیمارستان رویال دوون و اکستر در بریتانیا ساختهاند.
به گفته کلینیک مایو، جراحی تعویض زانو معمولا برای کاهش درد ناشی از آسیب یا التهاب مفصل زانو انجام میشود.
در این روش، جراح بخش آسیبدیده یا فرسوده زانو را، یا کل مفصل زانو، از جمله انتهای استخوانها و رباطهای اطراف آن، عوض میکند.
اما صفحه سفارشیسازیشده جدید اچتیاو، زانوی بیمار را دوباره تنظیم، و آن را قویتر و محکمتر میکند تا در قیاس با صفحههای معمولی موجود، بتواند وزن بیشتری را تحمل کند.
پزشکان معتقدند که این جراحی با استفاده از صفحه سفارشیسازیشده باید سریعتر و مطمئنتر نیز باشد.
روش استئومی برای کاشت ابزار سفارشیسازیشده در زانوی بیماران جوانتر ایدهآل است، چون جایگزینی زانو به روش سنتی چندان بادوام نیست.
اندرو تامز، مدیر بخش ارتوپدی بیمارستان رویال دوون و اکستر، به بیبیسی گفت: «زانو مثل لاستیک سهلایه خودرو از بخش داخلی، بیرونی و یک کاسه زانو تشکیل شده است.»
او افزود: «با تعویض کامل زانو به روش سنتی، هر سه قسمت عوض میشود.»
اما جراح در این روش جدید و استفاده از دستگاه چاپگر سهبعدی، «با تنظیم دوباره زانو، مانند برداشتن فشار از روی لاستیکهای فرسوده خودرو و صاف کردن آن، این عضو را در بیماران جوانتر تراز میکند.»
تامز گفت:«این فرایند استئومی و روش انجام آن است.»
چاپ سهبعدی با تولید قطعات سفارشیسازیشده و مطابق با بدن بیمار، میتواند تحولی چشمگیر در مراقبتهای پزشکی ایجاد کند.
جولین کالانان در ۲۰۱۶ در امارات متحده عربی یک شرکت چاپ سهبعدی تاسیس کرد تا برای کلینیک کلیولند ابوظبی پروتزهای سهبعدی تولید کند.
او در ۲۰۲۲ به نشنالنیوز گفت: «اگر فردی به جایگزینی مفصل زانو نیازمند شود، مفصل مصنوعی فقط در چهار اندازه موجود است. بنابراین، بدن بیمار باید با عضو کاشتنی جدید سازگار شود، نه عضو با آن. اما در روش چاپ سهبعدی، ایمپلنت براساس بدن بیمار ساخته میشود.»
ریچی گیل که به توسعه دستگاه جدید زانو در مرکز نوآوری درمانی در دانشگاه بات کمک کرده است، به بیبیسی گفت: ،«میتوان بسیار سریعتر از روند پیشرفت بیماری از این روش استفاده کرد، که از تفاوتهای دیگر آن با روش سنتی تعویض زانو است. به همین دلیل، امیدوارم افراد بیشتری بتوانند از این روش استفاده کنند.»
اینک یک کارآزمایی بالینی برای مقایسه روش سنتی تعویض زانو با این روش جدید، افراد داوطلب را در سرتاسر بریتانیا به کار میگیرد.
گیل گفت: «به نظرم به مرور جراحان بیشتری به انجام این نوع جراحی علاقهمند میشوند.»
این مطلب از سایت ایتنا گردآوری شده است.
منبع: ایتنا