راه اندازی مرکز ملی پرینت سه بعدی/ تأمین نیازهای کاربردی هوافضا
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، حسن زمانیان با بیان این که پس از سالها تلاش در حوزه طراحی و ساخت، پرینت سه بعدی یک خیزش نوآورانه ضروری جهت توسعه و پیشرفت فناورانه کشور ایجاد شده است، گفت: جهتگیری دقیق و حمایتهای همهجانبه از محورهای انقلاب صنعتی چهارم و بطور مشخص روشهای نوین و هوشمند چاپ سه بعدی، کلید برون رفت از بسیاری از مشکلات تحریم است و لازمه این امر ارتقای برنامههای راهبردی، شکلگیری سرمایهگذاریهای متمرکز و جدی و استفاده از زیرساختها در جهت توسعه این فناوریهای جدید است. همانطور که دنیا اهمیت اقتدارآفرین علم و فناوری را درک کرده و سرمایهگذاریهای بزرگی روی این زمینه و جذب نیروی انسانی متخصص انجام میدهد.
وی عنوان کرد: همه فعالین باید پای کار بیایند و ارتباط بین پژوهشکدهها و مجموعههای دانش بنیان و نهادهای بزرگ شکل بگیرد تا از این مرحله عبور کنیم و به سرمنزل مقصود، به معنای سهم قابل توجه محصولات و خدمات دانش بنیان در تولید ناخالص ملی برسیم که با توجه به جایگاه سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، پتانسیل این را داریم تا به عنوان مرجع این فناوری باشیم.
زمانیان، راهگذار از این مرحله را توسعه سرمایهگذاری روی حلقههای زنجیره ارزش و اتصال صنعت به فناوری و پژوهش دانست و افزود: تجربههای موفق جهانی ثابت کرده است که صنعت به دلیل اتصال به فناوریهای روزآمد و پیشرفتهای همچون پرینت سه بعدی همان طور که در دنیا اتفاق افتاده، در معرفی محصولات جدید از نهادهای علمی همچون دانشگاه نیز پیش افتاده است.
رییس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تصریح کرد: این فناوری از جنبه بهره وری هم بسیار مهم است و موضوعاتی همچون انقلاب صنعتی چهارم، هوش مصنوعی، ساخت دیجیتال و سایر حوزههایی که بهرهوری را هدف قرار میدهند و نقش پررنگی در جامعه ایفا میکنند، با جدیت بیشتری مورد توجه بازیگران اصلی حوزه پژوهش، فناوری و صنعت قرار بگیرد.
امین جباری رییس پژوهشکده مکانیک سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و مسوول آزمایشگاه پرینت سه بعدی در این رابطه گفت: هم اکنون روشهای گوناگون ساخت افزودنی (Additive Manufacturing) یا چاپ سه بعدی در دنیا بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. این شیوه تولید قطعات صنعتی و پزشکی مزایای بسیاری را به همراه دارد که شاید اولین آن، امکان تولید هر شکلی با هر پیچیدگی هندسی است. قابلیتهای این فناوری به حدی بوده است که از آن به عنوان بزرگترین تحول علم ساخت یاد میکنند و پیشبینیهای معتبر دنیای فناوری، آن را در صدر فناوریهای مؤثر در آینده میدانند. ارزش تولید علم در این چنین مرکزی میتواند بسیار بالا بوده و امکان ایجاد ارزش افزوده بالا در آن وجود دارد.
جباری گفت: چاپگرهای سه بعدی به همراه نرمافزارهای پیشرفته در زمینه اسکن و مهندسی برای تأمین نیازهای کاربردی نظیر هوافضا و حمل و نقل، بهداشت و سلامت، تولید تجهیزات سنگین، طراحی محصول و مهندسی، کاربرد گستردهای دارند. با فناوریهای ساخت افزودنی امکان استفاده از مزایای آزادی طراحی در ساخت و کاربری و همچنین کاهش چشمگیر هزینههای تولید و تحقیق و توسعه( R&D) فراهم میشود. اکنون دیگر گستردگی پرینت سه بعدی در حیطههای مختلف سلامت و صنعت بر کسی پوشیده نیست و این فناوریها درحال عبور از راهکارهای سنتی به مواد و روش ساخت مهندسی شده و طراحی فرایند اختصاصی شده برای کاربرد نهایی هستند.
وی افزود: در این میانایده توسعه فرایندهای پرینت سه بعدی با رویکرد امکان ایجاد خواص مهندسی شده بسیار مورد توجه روز و جذاب است. در عمل برای بهبود خواص مکانیکی، الکتریکی، حرارتی یا زیستی به مواد اولیه ترکیبی اضافه میشود تا با ایجاد یک کامپوزیت یا شاهد خواص کاربردی بهتری باشیم. یک ویژگی مشترک تمام ماژولهای پرینت شده با روشهای مختلف، بهبود خواص قطعه وابسته به کاربرد آن میباشد.
رئیس پژوهشکده مکانیک سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران افزود: با توجه به رشد و توجه به اینایده در بسیاری از رشتههای کاری و شکلگیری نیازی عظیم در حیطههای گوناگون، فرصتی مغتنم است تا سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران خود را باایدهای تکامل یافته از این رویکردها، معرفی نموده و با ایجاد یک مرکز تخصصی روزآمد، جایگاه منحصر بفردی در ارائه خدمات تخصصی در این حوزه در سطح ملی بهدست آورد.
این خبر را در ایران وب سازان مرجع وب و فناوری دنبال کنید
منبع:مهر