تولید ۲۰ ماده اولیه دارویی معدنی در کشور تا ۲ سال آینده
به گزارش خبرنگار مهر، صادق صادق زاده در نشست خبری که امروز در محل معاونت علمی ریاست جمهوری برگزار شد، ضمن اشاره به اینکه ستاد فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته ۴ حیطه عملیاتی در حوزههای مواد معدنی، مواد پتروشیمی، مواد نوظهور و ساخت پیشرفته دارد، اظهار کرد: ساخت پیشرفته مربوط به روشهای ساختنی است که عمدتاً در آن از فراوری های مواد استفاده میشود.
سند توسعه فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته در حال نهایی شدن است
دبیر ستاد فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته معاونت علمی ریاست جمهوری با اشاره به اینکه سند توسعه فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته از سالها قبل مطرح بود اما به دلایل مختلف به سرانجام نرسید، اظهار کرد: در ۵-۶ ماه اخیر با تمرکز بر روی این سند، در حال حاضر به نقطه نهایی سند نزدیک شده ایم و فکر میکنم تا ۲ ماه آینده در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب برسد. این سند مسیر توسعه فناوری در این حوزه را مشخص خواهد کرد که ۲ محور دارد؛ محور نخست کاهش خام فروشی و محور دوم افزایش یا ارتقا کیفیت زندگی مردم.
صادق زاده به ذکر آماری درباره خام فروشی ایران که پیش از این توسط مرکز پژوهشهای مجلس اعلام شده بود، اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۱، ۱۲۲ میلیون تن کالا یا مواد خام به ارزش ۵۳ میلیارد دلار صادر کرده ایم و ۳۷ میلیون تن کالا به ارزش ۶۰ میلیارد دلار وارد کرده ایم. این آمار نشان میدهد کشورهایی که مواد خام را از ایران دریافت کرده اند، بعد از فرآوری ۳۰ درصد آن را از آن کشورها وارد میکنیم. عمده موضوعی که باعث میشود این حجم مواد خام را صادر کنیم اما به مقدار کمتری کالا وارد کنیم، این است که فناوری تبدیل این مواد را در کشور نداریم.
توسعه ساخت ۲۰ ماده اولیه دارویی معدنی در کشور
وی از دو پروژه این ستاد در حوزه توسعه مواد اولیه دارویی معدنی و همچنین توسعه باتریهای لیتیومی خبر داد و گفت: در حوزه معدن، برنامه محوری ما هدفگذاری برای توسعه ۲۰ ماده اولیه دارویی معدنی است و در این زمینه مقرر شده فراخوانهایی داده شود و ما بهترینها را انتخاب خواهیم کرد تا در نهایت بتوانیم طی یکی دو سال آینده در حوزه مواد اولیه دارویی معدنی گامهای مؤثری برداریم.
به دنبال تولید باتریهای لیتیومی در مقیاس صنعتی هستیم
صادق زاده افزود: در پروژه دوم به دنبال تولید باتریهای لیتیومی در مقیاس صنعتی هستیم که در حال حاضر استقرار تجهیزات آن توسط یک مجموعه دولتی در حال انجام است و امیدواریم تا یکی دو سال آینده این هدفگذاری محقق شود.
دبیر ستاد فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته معاونت علمی ریاست جمهوری بیان کرد: در کشور ادعا میشود که ۹۰ درصد از داروهای مصرفی در داخل تولید میشود که البته بخش عمدهای از مواد اولیه آنها وارداتی است که در صورت بیشتر شدن فشارهای تحریمها، قیمت این اقلام در کشور افزایش مییابد.
وی با اعلام اینکه بر اساس آمارها حجم ارزبری مواد اولیه دارویی ۲۰۰ میلیون دلار است، تصریح کرد: مواد اولیه دارویی بر سه دسته مواد اولیه معدنی، پتروشیمی و آلی تقسیم میشود، گفت: براساس پروژه ستاد ما قرار است بر توسعه مواد اولیه دارویی معدنی تمرکز داشته باشیم چرا که فرایند رسیدن به این نوع ماده راحت تر است.
همکاری با دانشگاه فنی و حرفهای جهت تربیت تکنسینها و صنعتگران ماهر بومی
دبیر ستاد توسعه فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته معاونت علمی ریاست جمهوری با اشاره به انعقاد تفاهم نامهای با دانشگاه فنی و حرفهای در حوزه تربیت تکنسینهای ماهر گفت: براساس این طرح که قرار است، طی هفته آینده رونمایی شود، دانشگاه فنی و حرفهای صنعتگران ماهر را به صورت بومی برای رشتههای خاص تربیت میکند؛ در حال حاضر ما چالشهایی در حوزه مواد در شهرستانهای مختلف کشور داریم و این مشکل در تهران کمتر است.
وی با بیان این مطلب که این دانشگاه دارای ۱۸۰ شعبه در کشور است و میتواند بازوی قوی ما برای تربیت صنعتگران ماهر بومی برای هر منطقه باشد، خاطرنشان کرد: در این طرح ما از فارغ التحصیلان آن برای توسعه کسب و کارها در هر منطقه حمایت میکنیم و از این طریق مسائل هر منطقه در حوزه مواد و ساخت پیشرفته رفع خواهد شد.
«مرکز ملی ساخت افزایشی» در کشور راه اندازی میشود
صادق زاده از راه اندازی «مرکز ملی ساخت افزایشی» خبر داد و گفت: میخواهیم با راه اندازی این مرکز مقدمات استفاده از این فناوریها و حوزه کاربرد ساخت پیشرفته را ترویج کنیم و در همین زمینه با چند مجموعه بزرگ صنعتی در حال مذاکره هستیم. ساخت افزایشی بهعنوان پرینت سه بعدی شناخته میشود که یک رویکرد دگرگونکننده برای تولید قطعات صنعتی و معمولی است که امکان ایجاد قطعات و سیستمهای سبکتر و مستحکمتر را فراهم میکند.
وی گفت: ساخت افزایشی مواد را برای ایجاد یک قطعه، بهمرور بر روی یکدیگر اضافه میکند و شکل میدهد. در حال حاضر پرینترهای ۶ بعدی در دنیا مطرح شده و این حوزه در صنایع کاربردهای زیادی دارد و ما از هم اکنون باید به فکر توسعه این فناوری در کشور باشیم.
این خبر را در ایران وب سازان مرجع وب و فناوری دنبال کنید
منبع:مهر