فناوری های نوین

تأثیر تصویرسازی PETTLEP بر بهبود پیش‌بینی دروازه‌بانان فوتبال



به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه تهران، یافته‌های پژوهشی که در دانشکده علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه تهران انجام شده است، حاکی از تأثیر تصویرسازی PETTLEP بر افزایش توانایی دروازه‌بان در پیش‌بینی جهت ضربه پنالتی است.

شهزاد طهماسبی بروجنی، دانشیار دانشکده علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه تهران، درباره اهمیت این مطالعه توضیح داد: یکی از بخش‌های تعیین‌کننده ورزش محبوب فوتبال، ضربات پنالتی است. گاهی سرنوشت یک بازی فوتبال، وابسته به ضربات پنالتی و قدرت پیش‌بینی دروازه‌بان از جهت ضربه است.

مترجم کتاب «روانشناسی ورزشی» درباره مفهوم پیش‌بینی در علوم ورزشی افزود: از نظر متخصصان ورزش، پیش‌بینی به معنای برآورد نتیجه یک حرکت یا واکنش، قبل از اتفاق افتادن آن با استفاده از اطلاعات خاص است. به عنوان مثال در هنگام ضربات پنالتی فوتبال، درست قبل از نواخته شدن ضربه پنالتی می‌توان از اطلاعات بسیار مفید بیومکانیکی مربوط به پای تکیه‌گاه بازیکن ضربه‌زننده استفاده کرد و جهت ضربه را دقیق‌تر پیش‌بینی کرد. پس ادراک این اطلاعات نقش مهمی در پیش‌بینی درست فرد دارد. یکی از راه‌های ادراک و استخراج این اطلاعات، استفاده از تمرینات تصویرسازی ذهنی است.

دانشیار دانشکده علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه تهران، درباره فرآیند این پژوهش گفت: در این مطالعه، تأثیر ۶ جلسه تمرین تصویرسازی ذهنی بر دقت پیش‌بینی دروازه‌بانان نوجوان در یک آکادمی دروازه‌بانی فوتبال در شهر تهران بررسی شده است. به این صورت که ابتدا با استفاده از فیلم‌های مربوط به جهت تشخیص ضربه پنالتی، دقت اولیه پیش‌بینی آنها سنجیده و نمرات آنها ثبت شد. سپس دروازه‌بان‌های نوجوان پسر در قالب دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند و افراد حاضر در گروه تجربی در این مدت قبل از تمرینات اختصاصی مربوط به دروازه‌بانی در زمین فوتبال، به یک فایل صوتی مربوط به تصویرسازی ضربات پنالتی گوش می‌دادند، در حالی که افراد موجود در گروه کنترل فقط به تمرینات اختصاصی و تکنیکی مربوط به دروازه‌بانی می‌پرداختند.

طهماسبی بروجنی درباره یافته‌های این پژوهش گفت: «پس از پایان ۶ جلسه، از هر دو گروه آزمون‌های مربوط به دقت پیش‌بینی ضربات پنالتی گرفته شد و مشخص شد که گروهی که از مداخله تصویرسازی استفاده کرده بود، دقت بیشتری را در پیش‌بینی ضربات پنالتی داشتند.»

این عضو هیأت علمی گروه علوم رفتاری و شناختی ورزشی دانشگاه تهران در پایان افزود: احتمالا دلایل مختلفی می‌تواند نتیجه این پژوهش را موجه کند، که یکی از مهم‌ترین این دلایل، ارتباط بسیار نزدیک توانایی پیش‌بینی و تصویرسازی از نظر عصب‌شناختی در مغز است. به لحاظ کاربردی، می‌توان از تصویرسازی، به عنوان یک تمرین مکمل در کنار تمرینات اختصاصی دروازه‌بانی بهره گرفت.

این پژوهش در قالب پایان‌نامه کارشناسی ارشد مهدی امینی فارسانی، به راهنمایی و مشاوره اساتید دانشکده علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه تهران انجام شده و یافته‌های آن به تازگی در قالب مقاله‌ای در نشریه Journal of Imagery Research in Sport and Physical Activity در آلمان انتشار یافته و از اینجا دست‌یافتنی است.

این خبر را در ایران وب سازان مرجع وب و فناوری دنبال کنید

منبع:مهر

دکمه بازگشت به بالا