دانش و علم

اشتراک یک ساله دسترسی به پایگاه‌های علمی خریداری شد



دکتر محمد حسن‌زاده در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد وضعیت دسترسی دانشگاه‌ها به پایگاه‌های اطلاعاتی بین‌المللی گفت: به دلیل مشکلات مالی، ۱۷ سال بدهی انباشته به پایگاه‌های اطلاعاتی وجود داشت و به مدت ۵ سال دسترسی دانشگاه‌ها به پایگاه‌های اطلاعاتی قطع شده بود. با پشتیبانی‌هایی که در سطح ملی انجام شد، ایرانداک به عنوان شورای تأمین منابع علمی کشور پیگیر این مسئله شد و با گرفتن تخفیف مناسب بخش عمده‌ای از بدهی‌های الزویر را تسویه کرد.

وی ادامه داد: متعاقب آن از تاریخ ۲۰ مردادماه به مدت ۲ ماه دسترسی آزمایشی دانشگاه‌ها به دو محصول ارزشمند هوش مصنوعی اسکوپوس (Scopus AI) و ساینس دایرکت فراهم شد. بعد از منقضی شدن این اشتراک، تلاش‌های خود را برای خرید اشتراک‌های جدید یک‌ساله آغاز کردیم. کارهای اداری و روند بروکراسی اجازه نداد تا ۲۰ مهرماه (زمان پایان اشتراک موقت دوماهه) خرید اشتراک‌های جدید انجام شود.

رئیس شورای تأمین منابع علمی کشور با اشاره به تمدید مجدد دوهفته‌ای دسترسی موقت، افزود: با توجه به این‌که مذاکرات ما با پایگاه‌های اطلاعاتی مثبت و در یک فضای سازنده پیش می‌رفت، اجازه ندادیم دسترسی آزمایشی دانشگاه‌ها قطع شود و دسترسی آزمایشی را مجدد تمدید کردیم.

وی در مورد وضعیت خرید اشتراک جدید یکساله برای دانشگاه‌ها توضیح داد: با پشتیبانی دکتر سیمایی صراف و معاونان ایشان و سازمان برنامه و بودجه کشور و با مساعدت ویژه دکتر عارف؛ معاون اول رئیس‌جمهور (در قالب هامشی که به درخواست وزارت علوم انجام داده بود)، تأمین مالی برای خرید اشتراک جدید برای دانشگاه‌هایی که متقاضی این سرویس‌ها بودند، فراهم و در حال حاضر قرارداد اشتراک یک‌ساله امضا شده و دانشگاه‌های متقاضی اشتراک به هوش مصنوعی اسکوپوس و ساینس دایرکت دسترسی دارند.

حسن‌زاده خاطر نشان کرد: در این اشتراک دانشگاه‌های متقاضی علاوه براینکه به اسکوپوس به عنوان مرجع تحلیل استنادات و علم‌سنجی و دروازه ورود به منابع فول تکست دسترسی دارند، می‌توانند از قابلیت هوش مصنوعی نیز استفاده کنند. با استفاده از هوش مصنوعی اسکوپوس پژوهشگران می‌توانند با استفاده از قابلیت‌های چت جی‌پی‌تی به صورت تعاملی از منابع علمی استفاده کنند.

رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) تاکید کرد: الان که در فصل بودجه قرار داریم، باید برای تأمین مالی دسترسی به منابع علمی، ردیف متمرکزی در بودجه در نظر بگیریم. این پیشنهاد از طرف وزارت علوم انجام شده و امیدواریم با حمایت وزارت علوم، سازمان برنامه و بودجه کشور و مجلس شورای اسلامی، این ردیف متمرکز برای تأمین مالی دسترسی به منابع علمی ایجاد شود. این ردیف متمرکز به ما کمک خواهد کرد که در سال‌های آینده در تأمین منابع علمی دانشگاه‌ها مشکلی نداشته باشیم.

به گفته وی؛ رایزنی برای خرید اشتراک سایر پایگاه‌های اطلاعاتی علمی ادامه دارد.

به گزارش مهر؛ الزویر (Elsevier) یکی از بزرگترین انتشارات علمی جهان است که شعبه مرکزی آن در آمستردام (پایتخت هلند) قرار دارد. ساینس دایرکت (Science Direct) و اسکوپوس (Scopus) هر دو پایگاه‌های داده‌ای علمی با دسترسی اشتراکی هستند که صاحب آن‌ها انتشارات الزویر است. هوش مصنوعی اسکوپوس (Scopus AI) یک ابزار جستجوی هوشمند است که به کمک هوش مصنوعی مولد (GenAI) ایجاد شده است. این ابزار با بهره‌گیری از شبکه مفاهیم زبانی و با ساختار زبان طبیعی امکان جستجوهای مفهومی و ارائه پاسخ‌های ایجاد شده توسط هوش مصنوعی را فراهم می‌کند.

این خبر را در ایران وب سازان مرجع وب و فناوری دنبال کنید

منبع:مهر

دکمه بازگشت به بالا