قطع داروهای لاغری مانند اوزمپیک و ویگووی باعث اضافه وزن میشود؟
بر اساس دادههای شرکت فناوری سلامت آیکیوویآیای (IQVIA) در سال ۲۰۲۳، هر ماه در ایالات متحده بیش از سه میلیون نسخه برای این داروهای جدید تجویز میشود. برخی از داروها عبارتاند از: اوزمپیک (Ozempic)، ویگووی (Wegovy)، مانجارو (Mounjaro) و داروی زپبوند ( Zepbound) اما بسیاری از مردم به این نسخهها پایبند نیستند و طبق پژوهشی که در مجله «چاقی» (Obesity) منتشر شد، ۴۰ درصد مراجعانی که در سال ۲۰۲۱ یا ۲۰۲۲ نسخه حاوی ویگووی دریافت کردند، کماکان تا یک سال بعد هم از آن استفاده کردهاند.
پزشکان متخصص در حوزه چاقی تاکید میکنند که چاقی یک بیماری مزمن است که باید مادامالعمر کنترل شود، مانند بیماری قلبی یا فشار خون. داروهای تزریقی جدید هم که با الگوبرداری از هورمونهای روده و مغز برای کنترل اشتها و احساس سیری عمل میکنند، به گفته کارشناسان، برای مصرف مداوم طراحی و آزمایش شدهاند.
دکتر آندرس آکوستا محقق چاقی در کلیلنیک مایو میگوید: «فکر میکنم که این داروها را نباید به صورت متناوب مصرف کرد. تاییدیه این داروها به این شکل نیست و با این روش کارساز نخواهند بود.»
دکتر ایمی روتبرگ از دانشگاه میشیگان میگوید: «افرادی که با این داروها به اهداف سلامتی و کاهش وزن دست یافتهاند، به دنبال یک راه گریزند. بسیاری از آنها میخواهند دوز مصرف را کاهش دهند یا محدود کنند و قصدشان این است که در نهایت دارو را کنار بگذارند.»
اگر مصرف دارو را متوقف کنید چه اتفاقی میافتد؟
این داروها با تغییر نحوه پردازش و ذخیره انرژی بدن عمل میکنند. وقتی افراد مصرف این داروها را کنار میگذارند، ممکن است همان میزان وزنی که از دست دادهاند یا حتی بیشتر از آن را اضافه کنند. بسیاری از افراد هم از بازگشت بعضی علائم چاقی مانند افکار مزاحم درباره غذا یا آن به قول معروف «صدایی که فرمان غذا خوردن میدهد»، گرسنگی شدید و همچنین دیرتر سیر شدن خبر میدهند.
برخی افراد هم که داروها را قطع کرده و دوباره مصرف آنها را از سر گرفتهاند، با عوارض جانبی در معده مواجه شدهاند. تجربه بعضی دیگر هم این است که داروها دیگر مثل قبل کارساز نیستند.
این مطلب از سایت ایتنا گردآوری شده است.
منبع: ایتنا