دانش و علمدانش و فناوری > علم و دانش

فاز اول موزه ملی علوم و فناوری ایران تا پایان سال بازگشایی می‌شود


به گزارش خبرنگار مهر، بیش از دو سال است که موزه ملی علوم و فناوری ایران تعطیل شده است. این موزه یکی از معدود مراکز ترویج علم در کشور بود که با نمایش دستاوردهای تاریخی دانشمندان ایرانی نقش مهمی در آشنایی مردم به‌ویژه نسل جدید و دانش‌آموزان با میراث علمی کشور داشت.

موزه ملی علوم و فناوری ایران که در ضلع شمالی ساختمان موزه ملی ایران در خیابان سی تیر قرار داشت، در سال ۱۳۸۹ در ساختمان قدیمی کتابخانه ملی ایران راه‌اندازی شده بود و در مرداد ماه ۱۴۰۱ به دلیل چالش حقوقی با کتابخانه ملی تعطیل شد.

از سال‌ها قبل خبرهایی در مورد احداث ساختمان جدید موزه ملی علوم و فناوری ایران در اراضی عباس آباد مطرح بود و از آذرماه سال ۱۴۰۰ فرآیند اجرایی ساخت ساختمان جدید موزه آغاز شده ولی به دلیل مسائل ناشی از کمبود بودجه هنوز ساختمان جدید موزه بازگشایی نشده است. در گفتگو با دکتر فاطمه مهاجرانی؛ سخنگوی دولت و مشاور پیشین امور پژوهشی موزه ملی علوم و فناوری ایران و دکتر پیمان صالحی؛ معاون وزیر علوم وضعیت فعلی موزه ملی علوم و فناوری ایران را جویا شدیم.

فاز اول موزه ملی علوم و فناوری ایران تا پایان سال بازگشایی می‌شود

دکتر فاطمه مهاجرانی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد بازگشایی موزه ملی علوم و فناوری ایران گفت: رئیس موزه بازگشایی این موزه را در دست کار دارند و در حال پیگیری است که این موزه به افتتاح شود.

وی در مورد مشکلات بودجه‌ای این موزه گفت: تمام تلاش رئیس موزه حل این مشکلات و امیدواریم این موزه بازگشایی شود. این موزه به عنوان تنها موزه ملی علم و فناوری کشور است و شایسته ایران است که این موزه زودتر افتتاح شود.

اختصاص فضای ۲۵ هزار مترمربعی برای موزه ملی علوم و فناوری ایران

دکتر پیمان صالحی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد وضعیت این موزه ملی گفت: ساختمان موزه علوم و فناوری متعلق به وزارت علوم نبود و به دلیل مسائل مالکیتی، فعالیت آن متوقف شد. با این حال، وزارت علوم در دو سال گذشته سرمایه‌گذاری قابل توجهی برای آماده‌سازی محل جدید موزه انجام داده است. این محل، با مساحت حدود ۲۵ هزار مترمربع، در تپه‌های عباس‌آباد واقع شده که فضایی فوق‌العاده برای این موزه به‌شمار می‌آید. نزدیکی این مکان به باغ کتاب، سه فرهنگستان جمهوری اسلامی ایران و همچنین فضای زیبای آن، این موقعیت را به یک زیست‌بوم علمی و فرهنگی منحصر به فرد تبدیل کرده است.

وی با اشاره به امکان راه‌اندازی موزه ملی علوم و فناوری ایران، افزود: فاز نخست این موزه حدود ۶ هزار مترمربع است که با تزریق منابع مالی تکمیلی، امکان راه‌اندازی خواهد داشت. اخیراً، گزارش کاملی از روند آماده‌سازی موزه در شورای معاونین وزارت علوم ارائه شده و قرار بر این است که رئیس موزه علوم و فناوری نیز گزارش مفصلی در این شورا ارائه کند.

تجهیزات پیشین و جدید به مکان جدید منتقل می‌شود

معاون پژوهشی وزارت علوم خاطر نشان کرد: فضای جدید موزه بسیار بزرگ‌تر از فضای قبلی است و تمام تجهیزات پیشین موزه به همراه تجهیزاتی جدید به این مکان منتقل خواهند شد. همچنین سالن کنفرانسی با ظرفیت ۱۵۰۰ نفر برای این مجموعه در نظر گرفته شده است که در فازهای بعدی بهره‌برداری تکمیل خواهد شد.

وی از برنامه‌ریزی برای بازگشایی موزه به صورت مرحله‌ای و فاز به فاز خبر داد و گفت: در حال حاضر، تاسیسات اولیه تکمیل و دو سالن جدید نیز پیش‌بینی شده که ساختار فلزی آن‌ها به اتمام رسیده است. این دو سالن مربوط به فاز نخست نیستند و پس از راه‌اندازی فاز یک، به سمت تکمیل این فضاها حرکت خواهیم کرد. ورودی موزه به گونه‌ای طراحی شده که فعالیت فاز یک را از بخش‌های در حال ساخت جدا می‌کند.

صالحی با اشاره به فعالیت این موزه در سطح بین‌المللی گفت: ایران حضور فعالی در مجمع موزه‌های علوم و فناوری دارد و رئیس موزه علوم و فناوری کشور عضو اصلی این مجمع است که سالانه در جلسات آن حضور فعال دارد و مسئولیت پنل‌ها را بر عهده می‌گیرد.

امیدواری برای افتتاح فاز نخست موزه تا پایان سال

وی اظهار امیدواری کرد: امیدوارم به غیر از هزینه‌ای که وزارت علوم قرار است پرداخت کند، ردیف بودجه موزه را نیز بتوانیم تقویت و جذب کنیم تا فاز نخست این پروژه تا پایان سال جاری افتتاح شود.

به گزارش مهر، به دنبال پیشنهاد وزارت علوم، در سال ۱۳۸۱ کلیات تاسیس موزه ملی علوم و فناوری به تصویب هیئت وزیران رسید و اساس‌نامه آن مردادماه ۱۳۸۵ در شورای گسترش آموزش عالی به تصویب رسید و ابلاغ شد. این موزه در سال ۱۳۸۹ به عنوان یک موسسه پژوهشی زیر نظر وزارت علوم در ساختمان پیشین کتابخانه ملی در خیابان سی تیر با یک گالری آغاز به کار کرد و تا سال ۱۴۰۱، با ۶ گالری مختلف کهن بوم و بر، نجوم قدیم، ابزار جراحی، نور شناسی، دنیای حرکت، مورس تا موبایل، فعالیت می‌کرد. در کنار گالری‌ها موزه علوم و فناوری ایران، به برگزاری جُنگ‌های علمی می‌پرداخت که در آن دانش‌آموزان با علوم مختلف آشنا می‌شدند.

در بخش فیل فضانورد نیز فیلی با لباس فضانوردی وجود داشت که کودکان و حتی بزرگسالان را به وجد می‌آورد. امید است موزه ملی علوم و فناوری ایران بتواند پس از دو سال تعطیلی دوباره فیل را هوا کند.

این خبر را در ایران وب سازان مرجع وب و فناوری دنبال کنید

منبع:مهر

دکمه بازگشت به بالا