فناوری های نوین

ضرورت بهره‌مندی از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها برای رفع مسائل مناطق محروم



به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صندوق نوآوری و شکوفایی، نشست بررسی نقش شرکت‌های دانش بنیان در حل مسائل مناطق محروم و کمتر برخوردار با هدف تدوین بسته راهبردی در این زمینه، با حضور دکتر مصطفی زمانیان عضو هیئت عامل، دکتر روح‌الله ذوالفقاری معاون تسهیلات و تجاری‌سازی و دکتر سیاوش ملکی‌فر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، دکتر مرتضی فیروزآبادی معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره)، دکتر مهدی روح‌اللهی عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین (ع) و رئیس اندیشکده پایا، دکتر روح‌الله حمیدی‌مطلق مؤسس شتاب‌دهنده نوآوری اجتماعی و رئیس شورای علمی جایزه نوآوری اجتماعی و صادق مفرد مسئول مرکز مطالعات و هدایت حرکت‌های جهادی در صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد.

ضرورت ارائه ایده‌های جذاب برای تقویت مشارکت دانش بنیان در توسعه مناطق محروم و کمتربرخوردار

در این نشست دکتر مصطفی زمانیان، عضو هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در سخنانی با طرح این سوال که چگونه می‌توانیم خدمات مختلف صندوق نوآوری را به سمت حل مسائل مناطق محروم و کمتر برخوردار هدایت کنیم؟ گفت: در این راستا باید جذابیت‌هایی برای شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد کنیم تا به فعالیت بیشتر در این مناطق ترغیب شده و به دنبال ارائه راه‌حل‌های فناورانه برای حل مشکلات این مناطق باشند.

وی با تاکید بر اینکه بخش قابل توجهی از مشکلات در حوزه محرومیت‌زدایی، به دلیل فقر ادبیات مشترک پدیدار شده است، تصریح کرد: نیازمند ایجاد زبان مشترک در این بخش هستیم. مصادیق محرومیت باید در ابتدا به صورت کامل و دقیق مشخص شود و در عین حال، اثر اجتماعی (social impaqct) طرح‌هایی که برای حل مسائل مناطق محروم ارائه می‌شوند، باید توسط کارگزاران تخصصی با دقت ارزشیابی شود. در حوزه عملیاتی نیز معتقدم نیازمند حضور چند کارگزار رشد تخصصی هستیم تا بتوانند پل ارتباطی بین شرکت‌های دانش‌بنیان و فعالان حوزه محرومیت‌زدایی باشند.

انجام سفرهای استانی با اولویت مناطق محروم و کمتربرخوردار در دستور کار صندوق نوآوری است

دکتر روح‌الله ذوالفقاری، معاون تسهیلات و تجاری‌سازی صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در ادامه این نشست تأکید کرد: ما در صندوق نوآوری تلاش کردیم از ورود به فضای سیاستگذاری خودداری کنیم، اما در برخی موارد تلاش کردیم کنشگری‌هایی را به منظور کمک به شرکت‌های دانش‌بنیان استان‌های دور از مرکز و کمتر برخوردار انجام دهیم. یکی از این اقدامات، سهامداری در صندوق‌های پژوهش و فناوری استانی بود تا این صندوق‌ها شکل بگیرند و بعد از شکل‌گیری و جا افتادن این صندوق‌ها، از آنها خارج می‌شویم. به عنوان مثال در استان کهگیلویه و بویر احمد، صندوق پژوهش و فناوری وجود نداشت و کمک کردیم تا این صندوق در این استان تشکیل شود.

وی انجام سفرهای استانی با اولویت مناطق محروم و کمتربرخوردار را از اقدامات صندوق نوآوری و شکوفایی برای توسعه فناوری در این مناطق عنوان کرد و گفت: این سفرها در قالب یک هیئت کارشناسی انجام می‌شود که طی آن گروهی از همکاران صندوق طی چند روز، در منطقه مستقر شده و شرایط شرکت‌ها را بررسی می‌کنند و در روز پایانی نیز، رئیس صندوق نوآوری با سفر به استان، درخصوص زمینه‌های گسترش و توسعه زیست‌بوم نوآوری در منطقه با مسئولان استان گفتگو می‌کند.

ذوالفقاری با اشاره به اینکه مسئله محرومیت‌زدایی می‌تواند به عنوان یکی از شاخص‌های تصمیم‌گیری در صندوق نوآوری و شکوفایی ملاک عمل قرار گیرد، گفت: البته به شرط آن است که تعریف درست و دقیقی از محرومیت در اختیار داشته باشیم. باید موضوع محرومیت به درستی تعریف شود که این موضوع در سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها بسیار مؤثر خواهد بود.

مسائل مناطق محروم و کمتر برخوردار باید به درستی شناسایی و معرفی شود

دیگر سخنران این نشست دکتر سیاوش ملکی‌فر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی بود که در سخنانی با اشاره به اینکه با همکاری مشترک صندوق نوآوری، صندوق‌های پژوهش و فناوری، شرکت‌های دانش‌بنیان و خیرین می‌توان اقدامات مؤثری را برای حل مسائل مناطق محروم و کمتر برخوردار انجام داد، گفت: البته این موضوع به شرطی قابلیت اجرا دارد که مسائل این مناطق به درستی شناسایی و معرفی شوند و در عین حال، دفاتر محلی فعالی در این منطقه با همکاری نهادهایی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) تشکیل شود.

نیازمند تزریق نوآوری به حوزه اشتغال مناطق محروم هستیم

دکتر مرتضی فیروزآبادی، معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) نیز در این نشست با اشاره به پراکندگی جمعیت و ترکیب جمعیت غیرفعال کشور گفت: این پراکندگی نشان می‌دهد که باید توجه ویژه‌ای به بحث مشاغل خُرد داشته باشیم. البته این دسته از مشاغل اگر بخواهد اثر اقتصادی مطلوبی داشته باشد، باید با نوآوری ترکیب شود و بنابراین نیازمند تزریق نوآوری به این حوزه هستیم.

وی همچنین با تاکید بر ضرورت ارائه تعریفی مشخصی از مناطق محروم و کمتر برخوردار، یادآور شد: باید به این نکته توجه داشت که حدود ۹۰ درصد از مخاطبینی که برای اشتغال به کمیته امداد مراجعه می‌کنند، دارای مدارک تحصیلی دیپلم و زیر دیپلم هستند، بنابراین باید دقت کنیم که در این زمینه (اشتغال)، مخاطبین کمیته امداد تغییر نکنند. در حوزه اشتغال در مناطق محروم با سه مؤلفه عوض نشدن مخاطب، وجود برخی محدودیت‌ها، پوشش ریسک شرکت‌های دانش‌بنیان روبرو هستیم که باید مورد توجه قرار گیرند تا بتوانیم اقدامات مؤثری برای حل مسائل و مشکلات مناطق محروم انجام دهیم.

ضرورت ورود صندوق نوآوری به حوزه پذیرش ریسک فناوری در مناطق محروم

دکتر مهدی روح‌اللهی، عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین (ع) نیز در این نشست با اشاره به اهمیت استفاده از فناوری برای حل مشکلات مناطق محروم و کمتربرخوردار گفت: حوزه ریسک فناوری مسئله بسیار جدی است و باید در زمینه توسعه فناوری در مناطق محروم، تمرکز بیشتری داشته باشیم. در این حوزه اگر صندوق نوآوری و شکوفایی بتواند به حوزه پذیرش ریسک فناوری ورود پیدا کند، می‌توانیم مصرف فناوری در مناطق محروم را توسعه دهیم.

وی افزود: اگر به دنبال حل مسائل مناطق محروم هستیم، باید میزان ریسک‌پذیری صندوق‌ها را نیز بالا ببریم. به عنوان مثال، صندوق مخصوص مناطق محروم تأسیس کنیم که به صورت ویژه به حل مسائل و مشکلات این مناطق ورود کرده و ریسک این موضوع را نیز بپذیرد.

تشکیل صندوق‌های موضوعی برای حل مسائل کلیدی مناطق محروم و کمتر برخوردار

صادق مفرد، مسئول مرکز مطالعات و هدایت حرکت‌های جهادی نیز دیگر سخنران این نشست بود که در سخنانی اظهار کرد: باید تلاش کنیم توان و ظرفیت دانش‌بنیان‌ها را به سمت حل مسائل مناطق محروم و کمتر برخودار سوق دهیم و در این راستا باید نظام حل مسئله این مناطق را تدوین کنیم.

وی با طرح این پیشنهاد که برای حل مسائل کلیدی مناطق محروم و کمتر برخوردار، صندوق‌های موضوعی تشکیل شود، گفت: در عین حال باید مشوق‌هایی را برای حضور و متمرکز شدن شرکت‌های دانش‌بنیان برای حل مسائل مناطق محروم و کمتر برخوردار در نظر بگیریم. مجموعه‌های دانش‌بنیان که قابلیت حل مسائل این مناطق را دارند باید از نزدیک با مسائل و مشکلات این مناطق آشنا شوند تا بتوانند وارد میدان شده و پای کار بیایند.

این خبر را در ایران وب سازان مرجع وب و فناوری دنبال کنید

منبع:مهر

دکمه بازگشت به بالا