اقتصادیبازار

تراکئوستومی و لوله تراکستومی چیست؟

تراکستومی روشی است که در آن، نای را سوراخ می کنند تا هوا به راحتی در سیستم تنفسی افرادی که با مشکلات تنفسی همراه هستند، در دسترس قرار گیرد و پس از ایجاد سوراخ در جلوی گردن و نای، لوله تراکئوستومی را در محل خود قرار می دهند. پس از انجام ترکئوستومی و تعبیه لوله تراکستومی، بیمار را یه به دستگاه ونتیلاتور یا دستگاه بای پپ و اکسیژن ساز متصل می کنند.

لوله های تراکئوستومی، لوله ای توخالی و منحنی از جنس فلز یا پلاستیک مرغوب پزشکی است که برای بیمارانی مورد استفاده قرار می گیرند و قادر نیستند که از راه های هوایی خود مراقبت نمایند و با  مشکلات مزمن و حاد تنفسی مواجهه می شوند و در معرض خطر آسپیراسیون قرار دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.

تراکئوستومی و لوله تراکستومی چیست؟

لوله تراکئوستومی برای بیمارانی که تحت عمل جراحی ناحیه سر و گردن قرار گرفته اند نیز مورد استفاده قرار می گیرد. لوله تراکئوستومی در شرایط اورژانسی و برای بیمارانی مورد استفاده قرار می گیرد که، دست اندرکاران امور کلینیکی قادر نیستند که لوله نای بیمار را در داخل نای او قرار بدهند.

آیا تراکستومی باعث مرگ میشود؟

  • لوله تراکستومی باعث مرگ بیمار نمی شود بلکه بیمار را از مرگ نجات می دهد. با تعبیه لوله تراکئوستومی:
  • راهی مطمئن برای بیمارانی که تنفس خودبخودی ندارند باز می شود
  • از آسپیراسیون مواد غذایی جلوگیری می شود
  • دسترسی راحت جهت انجام ساکشن ترشحات عفونی ریه ایجاد می شود
  • از آسیب به تارهای صوتی و حنجره جلوگیری می شود
  • جلوگیری از برگشت محتویات معده به ریه در افرادی که برروی تخت بیمارستانی در منزل یا بیمارستان بستری هستند. توصیه می شود در کنار بیمارانی که لوله تراکئوستومی دارند از دستگاه بخور سرد استفاده شود تا ترشحات ریه رقیق شوند و بهتر ساکشن شوند.

آیا تراکستومی خطرناکه؟!

انجام ترکئوتومی یا همان تعبیه لوله تراکئوستومی باید توسط فوق تخصص بیهوشی و یا جراح انجام شود و انجام آن به هیچ عنوان خطرناک نیست. تراکئوستومی (Tracheostomy) ‏یعنی ایجاد سوراخی در جلوی گردن و داخل نای بیماران تنفسی و بیمارانی که با بیماری های تنفسی دست و پنجه نرم می کنند. انجام تراکئوستومی توسط پزشکان جراح عمومی یا فوق تخصص بیهوشی صورت می گیرد.

یک لوله تراکئوستومی در سوراخ قرار داده می شود تا آن را برای تنفس باز نگه دارد. اصطلاح عمل جراحی برای ایجاد این سوراخ، تراکئوتومی است.

در واقع تراکئوستومی یک گذرگاه هوا را برای کمک به تنفس در زمانی که مسیر معمول برای تنفس به نحوی مسدود یا کاهش یافته است، فراهم می کند. تراکئوستومی اغلب زمانی مورد نیاز است که مشکلات سلامتی نیاز به استفاده طولانی مدت از دستگاه (ونتیلاتور) برای کمک به تنفس داشته باشد.

در موارد نادر، تراکئوتومی اورژانسی زمانی انجام می شود که راه هوایی به طور ناگهانی مسدود شود، مانند پس از آسیب تروماتیک به صورت یا گردن. زمانی که تراک گلو دیگر مورد نیاز نباشد، اجازه بهبودی داده می‌شود یا با جراحی بسته می‌شود. برای برخی افراد نیز تراکئوستومی دائمی است.

لوله تراکستومی

عمل تراکستومی چقدر طول میکشد؟

انجام تعبیه لوله تراکستومی توسط پزشک متخصص جراح یا فوق تخصص بیهوشی انجام می شود و مدت زمانی که برای انجام عمل تعبیه لوله تراکستومی طول می کشد کمتر از یک ساعت است. پس از انجام تراکستومی، بیمار را از نظر کنترل خونریزی در محل عمل مورد بررسی قرار می دهند.

اجزای لوله تراکستومی

اجزای اصلی یک لوله تراکئوستومی در طیف وسیعی از طرح ها جهانی هستند. محور لوله قوسی شکل است و به صورت یک کانول منفرد یا لوله تراکئوستومی دو کانول (داخلی و بیرونی) طراحی شده است. ممکن است یک کاف برای ایجاد مهر و موم هوا، تسهیل تهویه با فشار مثبت و کاهش خطر آسپیراسیون داشته باشد و بسیاری از تراک های گلو هستند که بدون کاف هستند.

برای سهولت در قرار دادن آن با یک مسدود کننده عرضه می شود. فلنج گردن یا همان بند تراک به محکم کردن لوله تراکئوستومی روی پوست گردن و تثبیت موقعیت آن کمک می کند.

لوله های تراکئوستومی کوتاه مدت دارای یک رابط 15 میلی متری هستند که امکان اتصال به تجهیزات راه هوایی را فراهم می کند. لوله‌های تراکئوستومی طولانی‌ مدت ممکن است فلنج با مشخصات پایینی داشته باشند که محتاط‌ تر است اما نمی‌توان آن را به تجهیزات راه هوایی متصل کرد. لوازم جانبی تراکئوستومی مختلفی مانند دریچه‌های اسپیکینگ، کلاهک‌های دکانولاسیون و HME نیز وجود دارد.

یک لوله تراکستومی از طریق سوراخ وارد می شود و با یک بند دور گردن در جای خود محکم می شود. تراکستومی سوراخی است که جراحان از جلوی گردن و داخل نای (نای) ایجاد می‌کنند. یک لوله تراکئوستومی در سوراخ قرار داده می شود تا آن را برای تنفس باز نگه دارد.

لوله های تراکئوستومی اغلب دارای یک کانول داخلی یا لوله داخلی هستند. این یک لوله در داخل لوله  تراکئوستومی بیرونی قرار دارد که می توان آن را به راحتی جدا کرد و از داخل لوله تراک اصلی درآورد و تمیز کرد، بدون نیاز به تغییر کل لوله تراکئوستومی (خارجی)، کانول های داخلی لوله تراکئوستومی را باریک می کنند که می تواند تنفس را سخت تر کند. اگر بیمار به ونتیلاتور متصل باشد، ممکن است کار را سخت و مشکل ساز شود.

نحوه انجام تراکستومی

ختم کلام

در صورت نیاز به تجهیزات پزشکی مانند دستگاه فشارخون، دستگاه قندخون، دستگاه بای پپ، دستگاه اکسیژن ساز، تخت بیمارستانی، لوله تراکستومی، تشک مواج، دستگاه نبولایزر، ماسک بای پپ، دستگاه بخور سرد و ونتیلاتور جهت مراقبت از بیماران آی سی یو در منزل، با شماره های 02165862016 و 09126823070 که متعلق به تجهیزت پزشکی ماهک مدیکال است، در تماس باشید.

دکمه بازگشت به بالا