اولین داروی موثر بر آلزایمر تاییدیه FDA را دریافت کرد
شرکتهای داروسازی Eisai ژاپن و Biogen آمریکا، نزدیک به یک دهه است که روی پیشرفت تحقیقات در زمینه آلزایمر با هم کار میکنند. اکنون بالاخره کار آنها به بار نشست و سازمان غذا و داروی آمریکا(FDA) به داروی لکمبی (Leqembi) تاییدیه لازم را برای استفاده داخل وریدی اعطا کرد.
این اولین درمان تایید شدهای است که میتواند پیشرفت آلزایمر را کند نماید.
به گزارش ایتنا و به نقل از انگجت، لکمبی در ژانویه تأییدیه اولیهای را دریافت کرده بود که به آن اجازه میداد در ظرفیت محدود استفاده شود. البته این تاییدیه، صرفا مشروط به انجام یک مطالعه تاییدی برای راستیآزمایی سودمندی بالینی دارو توسط دو سازنده دارو بود.
به گفته محققین، اگرچه لکمبی پیشرفت آلزیمر را کند میکند، اما یک درمان کامل نیست؛ در عوض، این دارو به چارهجویی درباره زیستشناسی بنیادی که باعث پیشرفت آلزایمر میشود میپردازد.
مکانیسم عملکرد این دارو از طریق کاهش پلاکهای آمیلوئید یا پروتئینهای «نادرست تا شده» که در مغز فرد مبتلا به آلزایمر شکل میگیرد است.
لکمبی تنها دارویی نیست که تجمع پلاک بتا آمیلوئید را برای درمان آلزایمر هدف قرار میدهد.
آدوهلم (Aduhelm) در سال 2021 تحت همین مسیر تسریعشده تأییدیه دریافت کرد، اما هنوز به طور کامل توسط FDA تأیید نشده است. اما چیزی که لکمبی را از نمونه پیشین خود متمایز میکند این است که این دارو علاوه بر کاهش سهولت تجمع پروتئینهای فوق، سودمندی بالینی واقعی را نیز از خود نشان داده است.
علاوه بر نیاز به نسخه پزشکی، مصرف دارو نیاز به تجویز حرفهای در بیمارستان یا مرکز انفوزیون هر دو هفته یکبار دارد. این شرکت، اگرچه ممکن است مسئول مصرف آن نباشد، اما نیاز خود را برای افزایش دسترسی تشخیص داده است. در یک بیانیه عمومی، کریستوفر ویهباکر، مدیر عامل بیوژن، گفت که تمرکز اصلی شرکت در حال حاضر همکاری با شرکت ایسای است تا لکمبی را «در اسرع وقت برای بیماران واجد شرایط در دسترس قرار دهد.»
قیمت بالای داروی آلزایمر
از سوی دیگر، قیمت بالای 26500 دلاری این دارو متأسفانه آن را برای اکثر افراد غیرقابل دسترس خواهد کرد، ضمن اینکه مطابق قوانین فعلی، که بعید است تحت پوشش بیمه Medicare قرار گیرد.
بنا بر اعلام انجمن آلزایمر، افرادی که فقط از Medicaid استفاده میکنند قاعدتاٌ باید بتوانند در اکثر موارد پوشش دارویی مورد تایید FDA را دریافت کنند. اما، حتی اگر Medicaid آن را تحت پوشش دهد، بیماران مسئول پرداخت 20 درصد از قیمت آن – یا حدود 5300 دلار – خواهند بود.
کارشناسان پیشبینی میکنند که اگر تزریقها و تستهای آزمایشگاهی را هم در نظر بگیرید، هزینه کل درمان لکمبی میتواند بیش از 90000 دلار در سال باشد.
بدین ترتیب یک برنامه درمانی پرهزینه برای یک نفر از هر 9 آمریکایی بالای 65 سال و مبتلا به زوال عقل آلزایمر لازم خواهد بود؛ ضمن اینکه انتظار میرود که با ادامه رشد جمعیت سالخورده این کشور، این تعداد افزایش یابد.
پیشبینی میشود که تعداد آمریکاییهای 65 سال و بالاتر از 58 میلیون در سال 2021 به 88 میلیون تا سال 2050 افزایش یابد. این امر منجر به افزایش تمرکز بر درمانها و تشخیصهای آلزایمر، مانند آزمایشهای خونی که میتواند این بیماری را تشخیص دهد، شده است.
این مطلب از سایت ایتنا گردآوری شده است.
منبع: ایتنا