اصول نگهداری بعد از کاشت نهال زردآلو، آلو و بادام
بسیاری از باغداران در زمان کاشت نهال نگران و دلواپس خشک شدن نهال پس از کاشت هستند و همواره این سوال برای آنها مطرح است که چه کارهایی باید انجام دهیم که نهال پس از کاشت خشک نشده و بتواند رشد عادی و معمولی خود را داشته باشد؟ در این خبرنامه اصول نگهداری نهال زردآلو، آلو و بادام پس از کاشت را به شما میآموزیم و به شما میآموزیم که چه کارهایی باید انجام دهید تا در احداث باغ خود موفق باشید.
دلایل خشک شدن نهال زردآلو، آلو و بادام پس از کاشت
دلیلی که باعث شده الان شما در حال مطالعهی این خبر نامه باشید کنجکاوی برای دانستن دلایل خشک شدن نهال پس از کاشت و نحوهی جلوگیری از آن است، حتما شما هم بسیاری از باغداران را دیدهاید که پس از کاشت نهال و پرداخت هزینههای زیاد بابت خرید نهال زردآلو، آلو و بادام خسارت زیادی را بابت از دست ادن تعداد زیادی نهال تازه کاشته شده پرداخت کردهاند، بنابراین در این بخش شما را با دلایل عمدهی خشک شدن نهال پس از کاشت آشنا میکنیم.
- کاشت نهال در شرایط آب و هوایی نامتناسب:
ارقام مختلفی از انواع درختان میوه مانند آلو، زردآلو و بادام تولید شده اند که هر کدام را باید در شرایط آب و هوایی و اقلیم متناسب با خود بکارید و در صورتی که رقمی را برای خود انتخاب کنید که با شرایط اقلیمی منطقه ی شما سازگاری نداشته باشد نهال پس از کاشت به محض بر خورد با شرایط نامساعد خشک خواهد شد.
علاوه بر این مورد تاریخ کاشت نیز که به شرایط آب و هوایی در منطقه بر میگردد نیز تاثیر زیادی در خشک شدن نهال پس از کاشت است، بنابراین با انتخاب بهترین تاریخ کاشت میتوانید مانع از خشک شدن نهال پس از کاشت شوید.
- خرید نهال از مرکز نامعتبر:
خرید نهال زردآلو، آلو و بادام از مراکز و نهالستانهای نامعتبر سبب میشود نهال پس از کاشت خشک شود، چرا که نهال این مراکز معمولا آلوده به آفات و بیماریها بوده و یا اینکه در سن نامناسب به فروش میرسند و بنابراین به طور کلی خرید از مراکز نامعتبر و نهالستانهای بدون مجوز دلیل عمدهی خشک شدن نهال پس از کاشت است.
- عدم نظارت دقیق بر نهال پس از کاشت:
آلوده شدن به آفات و بیماریها میتواند پس از کاشت نهال بادام رخ دهد و به دلیل ضعیف بودن نهال تازه کاشته شده نسبت به درختهای با سن بیشتر حساسیت بیشتری نشان میدهند و امکان خشک شدن نهال را افزایش میدهد، بنابراین عدم مراقبت نهال نسبت به آلوده شدن به آفات و بیماریها به ویژه آفات و بیماریهای ریشه و طوقه دلیل عمدهی خشک شدن نهال پس از کاشت است.
- کاشت نهال با سن بالا:
یکی دیگر از دلایل خشک شدن نهال پس از کاشت استفاده و یا خرید نهال با سن بالا است، در مراکز فروش نهال زردآلو، آلو و بادام که پر فروش و معتبر هستند مانند نهالستان پالیز نهال این خطای بزرگ رخ نمیدهد اما در مراکزی که به صورت غیر مجاز فعالیت میکنند و یا فروش کمی دارند ممکن است نهال را با سن بالا به باغداران عرضه کنند.
بهترین سن نهال برای ارقام پیوندی دو سال و برای ارقام قلمه ای یک سال است و سن بیشتر سبب میشود ریشهی نهال پیش از کاشت گسترده تر شده، درگیری به افات و بیماریها افزایش پیدا کره و در نتیجه احتمال خشک شدن نهال پس از کاشت افزایش پیدا میکند.
- آبیاری و کود دهی نادرست پس از کاشت نهال:
آبیاری و کود دهی نادرست پس از کاشت دلیل عمدهی دیگر برای خشک شدن نهال پس از کاشت است، آبیاری و کود دهی نهال باید بر اساس نیاز نهال صورت بگیرد و آبیاری و کود دهی بیش از اندازه و یا کمتر از میزان نیاز نهال میتواند منجر به خشک شدن نهال تازه کاشته شده شود.
آبیاری اصولی نهال پس از کاشت
همانطور که پیشتر نیز گفتیم آبیاری اصولی پس از کاشت نهال میتواند مانع از خشک شدن آن پس از کاشت شود، آبیاری بیش از اندازه منجر به خفه شدن ریشههای جوان و سطحی نهال شده و همینطور آبیاری کمتر از نیاز نهال نیز میتواند منجر به خشک شدن نهال شود.
در نظر داشته باشید که ریشههای نهال به تازگی در محل جدید مستقر شدهاند و نیاز به آبیاری مداوم دارند تا از استرس خشکی و کم آبی به دور باشند، بنابراین آبیاری مداوم اما با حجم کم نیاز نهال تازه کاشته شده است.
با توجه به فصلی که نهال را میکارید و بارندگی در هر فصل متفاوت است باید میزان و دور آبیاری پس از کاشت نهال را تعیین کنید، در نظر داشته باشید که ریشهی نهال تازه کاشته شده باید مرطوب بماند و در خاک خشک باقی نماند اما از غرقاب کردن نهال باید خود داری شود.
کود دهی اصولی نهال پس از کاشت
در صورتی که نیاز غذایی نهال تازه کاشته شده تامین شود نهال میتواند به سرعت رشد کرده و آمادهی شروع باردهی شود اما متخصصان توصیه میکنند که نیاز غذایی ارقام زود بازده را باید در زمان کاشت تامین کنید و تا زمان شروع باردهی از کود دهی خود داری کنید، کود دهی بیش از اندازه پس از کاشت منجر به خشک شدن نهال میشود و یا میتواند منجر به افزایش رشد رویشی و تاخیر در شروع باردهی شود.
بنابراین پیش از کاشت از نیاز غذایی نهال باید مطلع شوید و این کار را میتوانید با انجام آزمایش تجزیهی خاک انجام دهید و با توجه به نتیجهی آزمایش کود مناسب را در زمان کاشت و البته نه در ته چالهی کاشت مورد استفاده قرار دهید.
ریختن کود در ته چالهی کاشت منجر به خشک شدن نهال میشود، علاوه بر آن توجه داشته باشید که به هیچ عنوان از کودهای نپوسیدهی دامی نباید استفاده کنید که حتما منجر به خشک شدن نهال خواهد شد، کود نپوسیده را حتی در مورد درختان مسن نیز نباید استفاده کرد چرا که منجر به ضعف درختان خواهد شد.
کنترل آفات و بیماریهای نهال پس از کاشت
دانسیتد که کنترل آفات و بیماریها پس از کاشت نهال میتوانند مانع از خشک شدن نهال شود، در نظر داشته باشید که حتی با اینکه ممکن است نهال گواهی دار و سالم خریداری کرده باشید اما نهال سالم در زمان کاشت سالم است و میتواند از طریق آلودگی باغات اطراف آفات و یا بیماریها را به خود جذب کند.
بنابراین پایش و رسیدگی مرتب به نهالها و زیر نظر گرفتن آنها اهمیت بسیار زیادی دارد، با اینکار به محض آلوده شدن یک نهال به آفت و یا بیماری خاص از آن مطلع شده و پیش از درگیر شدن سایر نهالها به آن آفت و یا بیماری آن را کنترل کرده و از خشک شدن نهالهای خود پس از کاشت جلوگیری میکنید.
کلام آخر
دانستید که دلایل مختلفی میتواند منجر به خشک شدن نهال پس از کاشت شود اما در اینجا یک نکته را به صورت خلاصه باید در نظر داشته باشید و آن هم اهمیت دریافت مشاوره از زمان کاشت نهال تا زمان رسیدن به باردهی است، با دریافت مشاوره از همان زمان احداث باغ میتوانید از خشک شدن نهال جلوگیری کنید، از مشاوران نهالستانها تنها قیمت نهال را دریافت نکنید بلکه از ایشان راهنماییهای لازم در زمینه ی کاشت و مراقبتهای پس از کاشت نهال را نیز دریافت کنید.
تماس با پالیز نهال:
09144501007
09144501008