اخبار سایت

شاید گورخرماهی کلید درمان سرطان مغز باشد




پژوهشگران انستیتو پاستور پاریس مشغول بررسی مغز این ماهی‌اند، که ویژگی‌هایی مشابه مغز انسان دارد.

به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، سباستین بدو، پژوهشگر انستیتو پاستور، با استفاده از الک تخم‌های این ماهی کوچک را جمع‌آوری می‌کند و سپس با سوزن، قسمتی از دی‌ان‌ای را که حاوی ژن موردنظر برای تحقیق است به آن تزریق می‌کند.

او می‌گوید این فرایند «بسیار راحت‌تر از استفاده از موش است زیرا نیازمند جراحی نیست».

هنوز استفاده از گورخرماهی به اندازه موش آزمایشگاهی رایج نیست، اما این ماهی کوچک برای پژوهش‌هایی که نیازمند شبیه‌سازی ویژگی‌های فیزیولوژیک انسان است اهمیت زیادی پیدا کرده است.  

ژنوم گورخرماهی مشابه حدود ۷۰ درصد ژن‌های انسان است.

مزیت دیگر، کوچکی گورخرماهی است که به پژوهشگران امکان می‌دهد تعداد زیادی از آن‌ها را در حجم کوچکی از آب تکثیر کنند و هزینه‌شان نسبت به جونده‌ها کمتر است.

 از همه مهم‌تر، خطوط راه‌راه بدن این ماهی‌ها وقتی بالغ می‌شوند پدیدار می‌شود، بنابراین تن بچه این ماهی کاملا شفاف است. بدین ترتیب، پژوهشگران فقط با استفاده از میکروسکوپ، می‌توانند پدیده‌های زیست‌شناختی گوناگون را در این گونه مشاهده کنند.

لور بالی کوییف، رئیس بخش زیست‌شناسی تکاملی و سلول‌های بنیادی در انستیتو پاستور، به یورو نیوز می‌گوید: «در این موجود زنده، بدون استفاده از روش‌های تهاجمی، می‌توانیم سلول‌ها را ردیابی کنیم: چگونه حرکت می‌کنند؛ چگونه تقسیم می‌شوند‌؛ چگونه می‌میرند‌.»

سلول‌های بنیادی سیستم عصبی ستون فقرات از جمله موضوع‌های مورد توجه پژوهشگران این موسسه است.

بالی کوییف توضیح می‌دهد: «در مغز ماهی بالغ این گونه، تعداد زیادی از این سلول‌ها وجود دارد که به‌ندرت در پستانداران یافت می‌شود.»

او در ادامه می‌افزاید: «با بررسی این سلول‌ها، امیدواریم به شناخت بهتری برسیم که عملکرد معمولی آن‌ها چگونه است، و در نهایت، وقتی عملکردشان دچار اختلال می‌شود، راه‌هایی پیدا کنیم اصلاحشان کنیم یا فعالشان کنیم تا یاخته‌های عصبی بیشتری تولید کنند.»

پژوهشگران امیدوارند بررسی مغز گورخرماهی به شناخت بهتر روند بروز گلیوبلاستوما، گونه‌ نادر اما به‌شدت مهاجم تومور مغزی که هنوز درمانی ندارد، کمک کند.

هدف نهایی کشف درمانی برای این نوع تومور مغزی است که شایع‌ترین نوع سرطان کودکان در فرانسه و علت اصلی مرگ کودکان در اثر سرطان است.

پایان/ مرجع وب و فناوری

این مطلب از سایت ایتنا گردآوری شده است.

منبع: ایتنا

دکمه بازگشت به بالا