بهروزرسانی تجهیزات آزمایشگاهی با کمک اپرتورهای ارتباطی
دکتر سید محمد کرباسی در گفت و گو با خبرنگار مهر، درباره برنامه ریزی این ستاد در تحقق شعار امسال در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: براساس صحبتهای رهبر معظم انقلاب یکی از مهمترین مخاطبان این شعار شرکتهای دانش بنیان و بدنه زیست بوم فناوری کشور است. دلیلش هم این است که این شرکتها عمدتاً شرکتهای خصوصی و از جنس مردم هستند و هم اینکه جنس کارشان تولید است در حالی که در بخشهای دیگر ممکن است با شکلهای دیگری از کسب و کار و یا مالکیتهای نه لزوماً مردمی مواجه باشیم. بنابراین شعار امسال تا حد زیادی با حوزههای مأموریتی معاونت علمی و بحث توسعه اقتصاد دانش بنیان ارتباط دارد که البته در شعار سالهای قبل هم این موضوع مورد تاکید بود.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصال پذیری و ارتباطات معاونت علمی حوزه ارتباطات، هوشمندسازی، اتصال پذیری امنیت سایبری و توسعه فناوریهای مرتبط با ارتباطات ماهوارهای را از اهداف مأموریتی این ستاد برشمرد و افزود: متناسب با شعار امسال نیز هدف ستاد این خواهد بود که کسب و کارهای فعال در توسعه حوزههای فناوری مذکور را شناسایی و متناسب با شرایطی که دارند، حمایت کنیم که این حمایت از جنس پیگیری و تضمین بازارشان است و یا میتواند از جنس مذاکره برای بحثهای زیرساختی، دریافت اعتبار مالیاتی برای اجرای پروژههای تحقیق و توسعه، ارائه تسهیلات و تأمین مالی باشد. البته در همین ارتباط به طور مستمر در تلاش برای جذب همکاری سایر نهادهای همکار در حوزههای مرتبط هستیم.
جذب سرمایه گذاری مردمی و سرمایه گذاریهای خطرپذیر در حوزه توسعه فناوری
وی در ادامه با اشاره به همکاری ستاد توسعه فناوریهای اتصال پذیری و ارتباطات با اپراتورها و شرکتهای بزرگ انفورماتیک، این مدل همکاریها را مؤثر در جذب همکاری نهادهای خصوصی دانست و افزود: برنامه دیگری را که در دستور کار ستاد قرار دارد، بحث پیگیری و جذب سرمایه گذاری مردمی و سرمایه گذاریهای خطرپذیر در حوزه توسعه فناوری است که همه این مجموعههایی که عنوان کردم، میتوانند در بحث حمایت و تأمین مالیِ توسعه زیست بوم کمک کنند.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصال پذیری و ارتباطات معاونت علمی خاطرنشان کرد: جهش تولید به معنای رشد سریع فراتر از معمول است و خب این مستلزم ارائه روشهای خلاقانه و متفاوت از قبل است به نحوی که ما شاهد یک تغییرات سریع و غیرمنتظره باشیم. قطعاً در صورتی ما میتوانیم شاهد جهش تولید باشیم که بتوانیم از یک سری موانع موحود با راه حل های ابتکاری عبور کنیم.
توسعه فناوریهای هسته شبکه و رادیو نرم افزارها در دستور کار
کرباسی ورود به حوزههایی از توسعه فناوری را که محدودیتهای اقتصادی و تحریمی اثر کمتری بر روی آنها دارد را از برنامههای دیگر این ستاد در سال ۱۴۰۳ عنوان کرد و افزود: مثلاً در توسعه نرم افزار هرچقد سرمایه گذاری بیشتری داشته باشیم، با هزینههای کمتری میتوانیم به نتایج بیشتری برسیم. در نتیجه حوزههای اولویت دار ستاد متمرکز بر بحثهایی مثل توسعه فناوریهای مبتنی بر نرم افزار در حوزه آی سی تی مثل توسعه فناوریهای هسته شبکه، توسعه رادیو نرم افزارها در ارتباطات رادیویی و … است. علاوه بر این اقداماتی که میتواند در حوزه انتقال فناوری و ایجاد میان برهایی در توسعه فناوری از طریق همکاریهای بین المللی اتفاق بیفتد قطعاً میتواند گام دیگری در راستای ایجاد جهش تولید دانش بنیان باشد.
دغدغههای شرکتهای دانش بنیان در مسیر تحقق جهش تولید
وی همچنین درباره چالشها و دغدغههای مشارکت مردمی در جهش تولید نیز توضیح داد و گفت: در ابتدا باید ببینیم که چه چالشهایی برای نهادهای مردمی در مشارکت وجود دارد. یک سری از اینها چالشهایی اند که شرکتهای دانش بنیان به عنوان بخشی از نهادهای مردمی با آن سر و کار دارند که عمدتاً از جنس تأمین زیرساخت، تأمین مالی و ایجاد گردش مالی است. بالطبع هرکدام از اینها ابزارهای خاص خودش را میطلبد مثلاً در تأمین زیرساخت اینکه بتوانیم آزمایشگاههای ملی را تجهیز کنیم و به نحوی اینها را از طریق شبکه آزمایشگاهی معاونت در دسترس شرکتها قرار دهیم، میتواند یک راه حل بخشی برای این مساله باشد.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصال پذیری و ارتباطات معاونت علمی بیان کرد: در بخش دیگر در بحث تأمین زیرساخت اینکه بتوانیم در تعامل با پارکهای علم و فناوری، بحث استقرار شرکتهای دانش بنیان را پیگیری کنیم، یکی از راهکارهایی است که در رایزنی با وزارتخانههای دیگر محقق میشود. ما برای اینکه بتوانیم این چالشها و دغدغهها را شناسایی کنیم، در ستاد کارگروههای تخصصی را تشکیل دادیم که وظیفه اصلی شأن شناسایی اولویتها، ضرورتها و نهادهای مردمی فعال در این حوزهها است تا در نهایت توسعه فناوری و جهش تولید در حوزههای خاص از کانالهای درست پیگیری و محقق شود.
کرباسی در ادامه بهره مندی از ظرفیت نخبگانی را برای کشف راه حل های خلاقانه و هوشمندانه برای حل مسائل و موانع در مسیر جهش تولید را ضروری و مهم دانست و گفت: در همین راستا ستاد تلاش کرده به کمک بنیاد ملی نخبگان در جهت شناسایی نخبگانی که بتوانند در این حوزهها به ما کمک بدهند، اقدامات خوبی انجام دهد..
تجهیز زیرساختهای پژوهشی با اعتبار مالیاتی
وی ضمن اعلام اینکه در حوزه دانشگاهی درصدد تعریف یک رشته تخصصی به صورت ماینور (دوره فرعی) در حوزه اینترنت اشیا هستیم و اقدامات خوبی در همین رابطه انجام شده است، تصریح کرد: در حوزه آموزش امنیت سایبری اقداماتی در دستور کار قرار دارد و در همکاری با وزارت ارتباطات در حال پیگیری این موضوع هستیم تا انشاالله به زودی شاهد تربیت فارغ التحصیلان متخصص در حوزه امنیت سایبری باشیم.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصال پذیری و ارتباطات معاونت علمی با اعلام اینکه تجهیز آزمایشگاهها و زیرساختهای پژوهشی دانشگاهها به کمک منابع اعتبار مالیاتی در دستور کار ستاد قرار دارد، گفت: در مذاکره با اپراتورها در تلاش هستیم موضوع به روزرسانی تجهیزات آزمایشگاهی و همچنین اضافه شدن آنها به شبکه ملی آزمایشگاهی معاونت علمی را دنبال کنیم تا در نهایت این ظرفیتها به زیست بوم فناوری آی سی تی اضافه شوند. هدف اصلی این است که با حمایت از شرکتهای دانشبنیان و استفاده از اعتبار مالیاتی خود اپراتورها، شرایطی ایجاد شود تا این فناوریها در کشور از طریق اعتبار مالیاتی اپراتورها بومیسازی شوند.
وی ادامه داد: منظور از اعتبار مالیاتی این است که شرکتها اگر در حوزه تحقیق و توسعه سرمایهگذاری کنند و طرحهای آنها مورد تأیید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار گیرد و از پروژههای ضروری و اولویتدار کشور باشد، به همان میزان سرمایهگذاری، رقم مالیاتی از این شرکتها کسر میشود.
این خبر را در ایران وب سازان مرجع وب و فناوری دنبال کنید
منبع:مهر