اخبار سایت

کم کاری تیروئید چند باشد خطرناک است؟


—————- رپرتاژ آگهی —————–

برای تفسیر نتایج آزمایش خون کم کاری تیروئید به چند فاکتور اصلی نیاز دارید تا وضعیت هورمون‌های این غده درون‌ریز بدن مشخص شود. شاخص‌های آزمایش تیروئید در برگه آزمایش شامل TSH ،T3 و T4 هستند. پزشکان غدد با توجه به سطح آن‌ها کم‌کاری یا پرکاری تیروئید کودکان و بزرگسالان را تشخیص می‌دهند. علائم کم‌کاری تیروئید اغلب شامل افزایش وزن، ضعف عضلانی، خشکی پوست، صورت پف‌کرده و حساسیت به سرما و گرما است. اگر با چنین علائمی مواجه هستید و دلیل خاصی برای آن پیدا نمی‌کنید بهتر است با متخصص غدد مشورت داشته باشید. مطالعه این مقاله به شما کمک می‌کند تا در مورد محدوده نرمال و خطرناک کم‌کاری تیروئید بیشتر بدانید.
 

کم کاری تیروئید چه عددی است؟

اگر در برگه آزمایش خون نتایج شاخص‌های هورمون‌ها تیروئید به شکل زیر باشد، یعنی با کم کاری خفیف تیروئید مواجه هستید:
   – TSH: بالا
   – T4: بالا
   – T3: نرمال
چنانچه نتایج به شکل زیر باشد با کم کاری شدید تیروئید مواجه هستید که می‌تواند نشان‌‌دهنده بیماری هاشیموتو (Hashimoto’s thyroiditis) باشد:
   – TSH: بالا
   – T4: کم
   – T3: کم
در بیماری هاشیموتو، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت‌های تیروئید حمله می‌کند و باعث آسیب و تخریب آن‌ها می‌شود. این حمله منجر به کاهش تولید هورمون‌های تیروئید (T3 و T4) می‌شود. در نتیجه، میزان هورمون تیروئید در بدن کاهش می‌یابد و علائم کم‌کاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) ظاهر می‌شود.
درمان بیماری هاشیموتو معمولا شامل مصرف هورمون تیروئید مصنوعی (لووتیروکسین، Levothyroxine) است تا به مرور زمان میزان هورمون‌های تیروئید در بدن به حد مطلوب برسد. برای درمان و مشاوره دقیق‌تر، توصیه می‌شود با متخصص غدد مشورت کنید.
 

کم کاری تیروئید در بارداری باید چند باشد؟

شیوه‌های آزمایشگاهی مختلفی برای ارزیابی کم کاری تیروئید در بارداری وجود دارد، اما پزشکان متخصص معمولا میزان نرمال TSH در بارداری (تیروتروپین، Thyrotropin) را کمتر از ۲.۵ mIU/L در نظر می‌گیرند. البته باید بدانید این میزان به فاکتورهایی مانند وضعیت سلامتی مادر، بیماری‌های زمینه‌ای و داروهای مصرفی بستگی دارد. پزشک متخصص با توجه به تمامی این فاکتورها تفسیر آزمایش تیروئید در بارداری را انجام می‌دهد.
 

آیا کم کاری تیروئید در بارداری خطرناک است؟

در طول دوره بارداری، نیازهای بدن به هورمون‌های تیروئید افزایش می‌یابد. کم کاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم، hypothyroidism) در دوران بارداری می‌تواند برای مادر و جنین خطرناک باشد.
مهم‌ترین خطرات کم کاری تیروئید در بارداری برای مادر شامل موارد زیر است:
   – فشار خون بالا (پره اکلامپسی، Preeclampsia)
   – افزایش بروز بیماری‌های قلبی
   – افزایش خطر دیابت بارداری
   – افزایش خطر تشکیل لخته‌های خون (ترومبوز، thrombus) و سکته قلبی و مغزی
   – زایمان زودرس
   – مشکلات خواب
   – افسردگی
کم‌کاری تیروئید در بارداری برای جنین با خطرات زیر همراه است:
   – کاهش وزن جنین
   – مشکلات مغزی جنین
   – ریسک بروز اختلالات تیروئیدی در نوزاد پس از تولد
برای کنترل و مدیریت کم کاری تیروئید در دوران بارداری، پزشکان متخصص دارو درمانی را مهم‌ترین راه‌کار توصیه می‌کنند. البته در کنار آن رژیم غذایی مناسب می‌تواند تاثیرگذار باشد. برای این منظور بهتر است با بهترین متخصص گوارش در تهران مشورت کنید.
 

 

آیا کم کاری تیروئید در کودکان خطرناک است؟

کم‌کاری تیروئید به شکل‌های زیر سلامتی کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد:
   – مشکلات رشد: کم کاری تیروئید می‌تواند باعث تاخیر در رشد جسمی و ذهنی و کاهش توانایی یادگیری کودک شود.
   – تاثیر بر هورمونهای جنسی: در دوران نوجوانی، هورمون‌های تیروئید نقش مهمی در جهت‌گیری هورمون‌های جنسی دارند. اختلالات تیروئید ممکن است باعث مشکلات در فرایند بلوغ شوند.
   – تاثیر بر سیستم ایمنی: کم کاری تیروئید قدرت ایمنی بدن کودکان را کاهش می‌دهد. به همین دلیل این کودکان مستعد ابتلا به انواع بیماری‌ها و عفونت‌ها هستند.
   – تاثیر بر سیستم عصبی: کاهش سطح هورمون‌های تیروئید می‌تواند منجر به مشکلات در رفتار، تمرکز و حتی افسردگی یا اضطراب در کودکان شود.
 

آیا کم کاری تیروئید باعث مرگ می‌شود؟

کم‌کاری تیروئید در کودکان و بزرگسالان با دارو و داشتن رژیم غذایی مناسب به‌خوبی کنترل می‌شود؛ به‌طوری که این بیماران می‌توانند زندگی و طول عمر عادی داشته باشند. در موارد بسیار نادر ممکن است کاهش شدید هورمون‌های تیروئید زندگی بیمار را تهدید کند. مثلا اگر بیماری آنقدر شدید باشد که منجر به آسیب جدی سیستم عصبی شود، خطر مرگ وجود دارد. بروز چنین شرایطی بسیار نادر است. از سویی دیگر عوارض ناشی از کم‌کاری تیروئید مانند مشکلات قلبی یا تنفسی نیز می‌توانند زندگی بیمار را با خطر مواجه کنند.
 

 

چه ویتامینی برای کم کاری تیروئید خوب است؟

ویتامین‌ها و مواد مغذی مهمی در حفظ سلامتی تیروئید و تنظیم فعالیت هورمون‌های تیروئیدی نقش دارند. اگر علائم تیروئید کم کار را دارید برای مصرف هرگونه مکمل و مواد مغذی حتما با پزشک غدد مشورت کنید. در ادامه نکات کلی در این زمینه را مطالعه می‌‌کنید:
   – ویتامین D: این ویتامین باعث افزایش جذب کلسیم در بدن می‌شود و نقش مهمی در سلامتی استخوان و عملکرد عضلات دارد. برخی تحقیقات نشان داده‌اند بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است سطح ویتامین D کمتری داشته باشند.
   – ویتامین B12: این ویتامین برای حفظ سلامت سیستم عصبی و تولید سلول‌های خون ضروری است. کم‌کاری تیروئید می‌تواند باعث کاهش این ویتامین در بدن شود.
   – ویتامین A: ویتامین آ به عنوان یک آنتی‌اکسیدان عمل می‌کند و در حفظ سلامت چشم‌ها، پوست و سیستم ایمنی نقش دارد. کم‌کاری تیروئید می‌تواند روی سلامتی پوست و چشم‌ها تاثیرگذار باشد.
   – ویتامین E: این ویتامین نیز یک آنتی‌اکسیدان است و به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند.
   – سلنیوم: سلنیوم یک ماده معدنی مهم است که در تنظیم فعالیت تیروئید نقش دارد. برخی از غنی‌ترین منابع سلنیوم شامل بادام، کنجد، ماهی و گوشت هستند.
 

آیا کم کاری تیروئید قابل درمان است؟

کم کاری تیروئید درمان قطعی ندارد، اما با مصرف هورمون تیروئید مصنوعی (لووتیروکسین) به خوبی کنترل می‌شود. این هورمون مصنوعی به بدن کمک می‌کند تا هورمون‌های تیروئید مورد نیاز را تولید کند و سطح آنها را به حد طبیعی برساند.
در کنار دارو درمانی، درمان هیپوتیروئیدیسم اغلب شامل موارد زیر می‌شود:
   – پایش مرتب سطح هورمون‌های تیروئید با استفاده از آزمایش خون
   – داشتن یک رژیم غذایی سالم و متنوع که دارای مقادیر کافی از مواد مغذی اصلی و ویتامین‌ها باشد.
   – اجتناب از استرس
   – استفاده از تکنیک‌های مدیریت استرس مانند مدیتیشن و یوگا
اگر به کم کاری تیروئید مبتلا هستید و دارو مصرف می‌کنید، نمی‌توانید دوز مصرف دارو را خودسرانه کم یا زیاد کنید. همچنین اجازه قطع داروها بدون مشورت پزشک را نیز ندارید.
اگر در این زمینه سوالی دارید می‌توانید از طریق مشاوره آنلاین پزشکی با پزشک غدد مشورت کنید.
 

پایان/ مرجع وب و فناوری

این مطلب از سایت ایتنا گردآوری شده است.

منبع: ایتنا

دکمه بازگشت به بالا